Luuk Wijnhold
Risotto met knolselderij en gorgonzola // Rioja Reserva

Risotto met knolselderij en gorgonzola // Rioja Reserva

Een vegetarisch gerechtje, mits je de kippenbouillon even vervangt. Een niet al te lichtvaardige risotto, maar de combinatie risotto / aardse groente / blauwe kaas is natuurlijk wel een zalige. Ondanks het feit dat dit een Italiaans gerecht is, kiezen we hier voor een Rioja Reserva van Conde Villasenor. Een beetje een gekke keus misschien, maar houtgerijpte Tempranillo combineert gewoon heel lekker met blauwe kaas.  Tools:– Kookring (voor het opmaken)– Stekerset– Mandoline (of knife skills…) INGREDIËNTEN Voor de garnituren 1 potje zwarte olijven op water Ingemaakt mosterdzaad Bosui Peterselie-olie Balsamico Voor de risotto 1 sjalot, fijngesnipperd 125 gr knolselderij, in brunoise gesneden 125 gr risottorijst (Arborio) 1 scheut witte...

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Pappardelle met reestoof en shiitake // Amarone della Valpolicella

Pappardelle met reestoof en shiitake // Amarone della Valpolicella

Wild vraagt doorgaans om speciale wijnen. Wijnen combineren met wild is echter ook een kunst; een stuk everzwijn vraagt om een andere combinatie dan (bijvoorbeeld) dit gerechtje. Ree heeft een hele kenmerkende smaak en gestoofd, met kruiden en wat zoetigheid (de ontbijtkoek) als in dit gerecht, is dat lekkerder bij een complexe Amarone dan het meer tanninerijke geweld van bijvoorbeeld een Barolo of Chateauneuf du Pape. Eigenlijk een ideale combinatie, het zoetje van Amarone matcht met de ontbijtkoek, terwijl de ook de kruidigheid voldoende geleveld wordt. De Amarone van de Fratelli Vogadori in dit geval. Tools:– Braadpan INGREDIËNTEN 300 gr reepoulet 50 gr uitgelekte...

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Ravioli met kastanjechampignons en roomsaus // Barolo

Ravioli met kastanjechampignons en roomsaus // Barolo

Een winters gerecht, vegetarisch, maar toch wel stevig en zwaar. Dat vraagt ook om een wat steviger wijn. Een mooie combinatie met wijnen uit Piemonte doorgaans, zo ook hierbij. De echte kanonnen van Andrea Oberto laten we even in het arsenaal staan, maar de Barolo van Goggiano is hier geknipt bij. Iets zachter en makkelijker, een uitstekende begeleider van zware pasta's met paddenstoelen, zonder dat hier per se truffel in hoeft te zitten. Een wijn die je opwarmt bij je pasta, voor op een koude winterdag. 

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Tagliatelle alla Bolognese // Chianti Classico Riserva

Tagliatelle alla Bolognese // Chianti Classico Riserva

Pasta Bolognese schreeuwt om Sangiovese. Ideaal is bijvoorbeeld een Rosso di Montalcino, Sangiovese van de zwaardere soort. Vooral vanwege het vlees en toch wel redelijk vette saus. Een Chianti Classico Riserva kan zeker ook, door de stevige houtrijping die deze mee heeft gekregen. De Chianti Classico Riserva van Tenuta Cappellina in dit geval. Een gouden combinatie! INGREDIËNTEN 250 gr verse tagliatelle 2 klontjes roomboter 10 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) 175 gr rundergehakt (liefst van rundernek, AH heeft die; is lekkerder om te laten sudderen dan normaal gehakt)) 30 gr pancetta in kleine blokjes 30 gr winterpeen, in fijne brunoise gesneden 30 gr bleekselderij, in fijne brunoise gesneden 30 gr sjalot, fijngesnipperd 75 ml rode wijn 75 ml groentebouillon 150 gr tomaten uit...

Lees meer →