Bywynen verkoopt wijnen met minimaal 4* Vivino score of hoger. De Vivino rating van een wijn speelt dus een belangrijke rol bij bywynen. Zo belangrijk zelfs, dat het even wat toelichting verdient voor diegene die daarin geïnteresseerd is.

Waarom speelt de Vivino score zo'n belangrijke rol bij bywynen?

Het belangrijkste aan een wijn (in onze ogen) is dat 'ie lekker is. Het laatste wat je als wijnkoper wil is dat je een dure wijn hebt gekocht, maar je 'm eigenlijk niet lekker vindt. Wijn kopen blijft altijd een beetje een gok. De fles ziet er mooi uit, het is een druif of gebied dat je aantrekkelijk vindt, maar hoe weet je nou zeker of die wijn echt lekker is?
Natuurlijk zijn er een heleboel sommeliers of andere wijnbeoordelaars die daar hun hoofd over buigen. Iedereen kent wel de scores van Robert Parker, de "omfietswijnen" van Harold Hamersma en ga zo maar door. Deze mensen weten vaak veel meer van wijn dan wijzelf of de gemiddelde consument en kunnen daarmee veel beter proeven.

Toch vinden wij de mening van de "gewone wijndrinker" belangrijker dan die van experts. Het gemiddelde van al die "gewone wijndrinkers" zegt in onze ogen iets over hoe lekker de meeste mensen zo'n wijn vinden. Ook al voldoet zo'n wijn misschien niet helemaal aan de standaarden van een sommelier.
Uiteraard blijft het een gemiddelde en zijn er voldoende mensen die zo'n hoog beoordeelde wijn op Vivino misschien niet zo lekker vinden, maar de kans dat een "gewone wijndrinker" het gaat waarderen is dan wel het grootst naar onze mening.

We hadden het natuurlijk ook kunnen oplossen door een eigen review-systeem op onze webshop in te bouwen zoals andere webshops ook doen. We vinden het echter wel fijn om dat binnen een soort onafhankelijk platform te houden, zodat het transparant blijft en het niet alleen maar onze kopers zijn die de wijn beoordelen. Vaak verschillen de beoordelingen op webshops zelf en bij Vivino aanzienlijk. Uiteindelijk zorgen al beoordelingen ervoor dat we goed kunnen inschatten of wij het een goede wijn vinden of niet. Die beoordelingen zo zuiver mogelijk houden hebben we dan ook zelf belang bij. En daar is Vivino perfect voor.

Dan laten jullie zeker al jullie vrienden en familie al jullie wijnen met 5* beoordelen op Vivino?

Nee, dat doen we bewust niet. Alle vrienden, familie of klanten die we spreken vragen we onze wijnen op een eerlijke manier te beoordelen op Vivino. Daar hebben we namelijk belang bij! Wij willen een zo goed mogelijk assortiment, wij hebben er niets aan dat de beoordeling kunstmatig hoog gehouden wordt, het gaat erom dat onze kopers de wijn lekker vinden.

Liever halen wij een wijn uit ons assortiment als dat nodig mocht zijn, om te vervangen door een betere als onze klanten daarom vragen.

Waarom 4*+ Vivino ratings, is een wijn met een 3.8* beoordeling dan soms niet lekker?

Die 4*+ grens bestaat om de simpele reden dat we ergens een grens wilden trekken. Voor ons was dit - voordat we bywynen startten - altijd al een soort magische grens, omdat maar een klein deel van het aanbod op Vivino boven de 4* zit. In onze ogen was het dus heel praktisch en logisch om daar de grens te trekken, als we een selectie wilden maken van uitzonderlijk goed beoordeelde wijnen door de "gewone wijndrinker". 

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een wijn met 3.8* niet lekker is. Dit blijft een kwestie van smaak.

Waarom verkopen jullie dan wel wijnen waar nog geen Vivino score van is, die als "NTB" op jullie website staan?

Wij werken met wijnmakers samen die een breed assortiment uitstekend beoordeelde wijnen verkopen. Soms is het zo dat zo'n wijn nog onvoldoende ratings heeft om op Vivino een gemiddelde te krijgen. Omdat zo'n wijnmaker met andere wijnen al wel bewezen heeft dergelijke wijnen te kunnen maken, besluiten we soms dan toch om de wijn te gaan verkopen. Omdat we in alle redelijkheid mogen verwachten dat ook die wijn wel zo'n hoge beoordeling gaat krijgen.

Stoppen jullie met het verkopen van een wijn als deze niet 4* of hoger is beoordeeld?

Ja, als dat structureel zo is (bijv. over meerdere jaren) is dat wel ons voornemen.

Hoe gaan jullie om met jaren en beoordelingen?

Als een wijn op het specifieke jaar een Vivino-gemiddelde heeft gebruiken we die score. Als een wijn dat nog niet heeft, gebruiken we de gemiddelde score over alle jaren.

Doet de mening van experts en sommeliers er dan niet meer toe? 

Jazeker wel! Wij willen juist graag dat ook experts en sommeliers onze wijnen beoordelen - liefst wel op Vivino zelf trouwens. Zo nu en dan sturen we weleens een fles op ter beoordeling of vragen we om feedback. De traditionele concoursen e.d. doen we zelf niet aan mee, Vivino vinden we belangrijker. Wel vinden we het altijd leuk om te kijken wat anderen van onze wijnen vinden, daarom organiseren we bijvoorbeeld wel proeverijen. Ben jij een expert of sommelier en lijkt je het leuk eens meer te weten te komen over onze wijnen? Heel graag! Stuur ons dan even een mailtje via: info@bywynen.nl. 

Benieuwd naar onze best verkopende wijnen? Kijk hier voor het overzicht.