Luuk Wijnhold
Risotto met knolselderij en gorgonzola // Rioja Reserva

Risotto met knolselderij en gorgonzola // Rioja Reserva

Een vegetarisch gerechtje, mits je de kippenbouillon even vervangt. Een niet al te lichtvaardige risotto, maar de combinatie risotto / aardse groente / blauwe kaas is natuurlijk wel een zalige. Ondanks het feit dat dit een Italiaans gerecht is, kiezen we hier voor een Rioja Reserva van Conde Villasenor. Een beetje een gekke keus misschien, maar houtgerijpte Tempranillo combineert gewoon heel lekker met blauwe kaas.  Tools:– Kookring (voor het opmaken)– Stekerset– Mandoline (of knife skills…) INGREDIËNTEN Voor de garnituren 1 potje zwarte olijven op water Ingemaakt mosterdzaad Bosui Peterselie-olie Balsamico Voor de risotto 1 sjalot, fijngesnipperd 125 gr knolselderij, in brunoise gesneden 125 gr risottorijst (Arborio) 1 scheut witte...

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Entrecôte met zoete uiencrème en pico de gallo // Chateauneuf du Pape "Grande Reserve"

Entrecôte met zoete uiencrème en pico de gallo // Chateauneuf du Pape "Grande Reserve"

Entrecote is iets dat toch niet elke dag op het menu staat bij de meeste mensen. Daarmee verdient dit gerecht dan ook een speciale wijn. Een wijn die bovendien op de wijnkaart heeft gestaan van misschien wel het beroemdste restaurant van Europa, Plaza Athenee - het restaurant van de beroemde chef-kok Alain Ducasse in Parijs. Door hier te kiezen voor een wijn op basis van GSM (Grenache, Syrah, Mourvedre) sluit de wijn heel mooi aan op de het zoetige van de uiencreme. De tannines wegen goed op tegen het vlees. Dat komt allemaal samen in de Chateauneuf du Pape Grande...

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Pappardelle met reestoof en shiitake // Amarone della Valpolicella

Pappardelle met reestoof en shiitake // Amarone della Valpolicella

Wild vraagt doorgaans om speciale wijnen. Wijnen combineren met wild is echter ook een kunst; een stuk everzwijn vraagt om een andere combinatie dan (bijvoorbeeld) dit gerechtje. Ree heeft een hele kenmerkende smaak en gestoofd, met kruiden en wat zoetigheid (de ontbijtkoek) als in dit gerecht, is dat lekkerder bij een complexe Amarone dan het meer tanninerijke geweld van bijvoorbeeld een Barolo of Chateauneuf du Pape. Eigenlijk een ideale combinatie, het zoetje van Amarone matcht met de ontbijtkoek, terwijl de ook de kruidigheid voldoende geleveld wordt. De Amarone van de Fratelli Vogadori in dit geval. Tools:– Braadpan INGREDIËNTEN 300 gr reepoulet 50 gr uitgelekte...

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Ravioli met kastanjechampignons en roomsaus // Barolo

Ravioli met kastanjechampignons en roomsaus // Barolo

Een winters gerecht, vegetarisch, maar toch wel stevig en zwaar. Dat vraagt ook om een wat steviger wijn. Een mooie combinatie met wijnen uit Piemonte doorgaans, zo ook hierbij. De echte kanonnen van Andrea Oberto laten we even in het arsenaal staan, maar de Barolo van Goggiano is hier geknipt bij. Iets zachter en makkelijker, een uitstekende begeleider van zware pasta's met paddenstoelen, zonder dat hier per se truffel in hoeft te zitten. Een wijn die je opwarmt bij je pasta, voor op een koude winterdag. 

Lees meer →