Risotto met knolselderij en gorgonzola // Rioja Reserva

Risotto met knolselderij en gorgonzola // Rioja Reserva

Een vegetarisch gerechtje, mits je de kippenbouillon even vervangt. Een niet al te lichtvaardige risotto, maar de combinatie risotto / aardse groente / blauwe kaas is natuurlijk wel een zalige. Ondanks het feit dat dit een Italiaans gerecht is, kiezen we hier voor een Rioja Reserva van Conde Villasenor. Een beetje een gekke keus misschien, maar houtgerijpte Tempranillo combineert gewoon heel lekker met blauwe kaas. 

Tools:
– Kookring (voor het opmaken)
– Stekerset
– Mandoline (of knife skills…)

INGREDIËNTEN

Voor de garnituren
Voor de risotto
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 125 gr knolselderij, in brunoise gesneden
  • 125 gr risottorijst (Arborio)
  • 1 scheut witte wijn
  • 0,5 l kippelbouillon
  • 50 gr gorgonzola
  • 20 gr Parmezaanse kaas

    BEREIDING

    Gedroogde zwarte olijven
    1. Verwarm de oven voor op 80°C.
    2. Giet de olijven af, hak fijn en droog met keukenpapier.
    3. Droog 3 tot 3,5 uur in de oven.
    4. Bewaar afgesloten in de koelkast.
    Bosui
    1. Snijd het groen van de bosui in stukken van 2-3cm en vervolgens in flinterdunne reepjes.
    2. Leg de reepjes in ijswater zodat ze een beetje krullen.
    3. Laat uitlekken op keukenpapier.
    Knolselderijschijfjes
    1. Snijd flinterdunne plakken van de resterende knolselderij op je mandoline. Steek hier rondjes uit met een steker (diameter 2-3cm), 9 per persoon.
    2. Kook de schijfjes 5 minuten, spoel af met koud water en laat uitlekken op keukenpapier.
    3. Strooi hier wat peper en zout over.
    4. Besprenkel vlak voor het opdienen met extra vierge olijfolie.
    Risotto
    1. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui.
    2. Voeg de in brunoise gesneden knolselderij toe en bak even mee.
    3. Voeg de risottorijst toe en bak mee tot die glazig begint te worden.
    4. Blus af met een scheut witte wijn en laat even inkoken.
    5. Schenk per soeplepel de bouillon bij de risotto tot die opgenomen is, voeg dan de volgende toe. Blijf regelmatig roeren, dit duurt zo’n 15 minuten.
    6. Haal de pan van het vuur en roer de gorgonzola door de risotto. Bestrooi met de Parmezaanse kaas, leg het deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
    7. Breng op smaak met (flink wat) versgemalen zwarte peper en waar nodig zout.
    Opmaak
    1. Zet de kookring midden op het bord en schep hier risotto in. Druk aan zodat het een plat geheel wordt.
    2. Leg hier de schijfjes knolselderij op, vorm een cirkel en leg tot slot een schijfje in het midden.
    3. Verdeel hierover de olijven, mosterdzaad en bosui.
    4. Schenk wat peterselieolie aan de ene en balsamico aan de andere kant.
    5. Buon appetito!

    Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel