Wijn-spijs (met @Haroldkookt)

Luuk Wijnhold
Ossenhaas met morillesaus en bloemkool // Corbieres Cuvee Sextant

Ossenhaas met morillesaus en bloemkool // Corbieres Cuvee Sextant

Het ideale gerecht voor wijnen op basis van Syrah. Door het rode vlees mag dit gerecht best een wat stevige, tanninerijke wijn. Tegelijkertijd vragen de kruiden (tijm, rozemarijn) om iets uit de Zuidelijke Rhone of Languedoc. En die combinatie biedt de Cuvee Sextant van Celliers d'Orfee. Stevige houtrijping en tannines begeleiden de ossenhaas goed, waar de druivensoort heel goed past bij kruidige mediterrane groenteschotels. Een perfecte combinatie!

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Biefstuk, parelcouscous en groene asperge // Supertuscan "Dianne"

Biefstuk, parelcouscous en groene asperge // Supertuscan "Dianne"

Een stuk rood vlees met groene asperges is een klassieke combinatie, de combinatie met een Supertuscan iets moderner. De Supertuscan "Dianne" van Tenuta Cappellina van Cabernet Sauvignon en Syrah in dit geval. Maar deze wijn met stevige tannines weegt goed op tegen het rode vlees. Tegelijkertijd combineert het toefje (25%) syrah in de wijn uitstekend met groene asperge en couscous. Wel even goed laten decanteren van te voren, maar dan heb je een combinatie om je vingers bij af te likken. 

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Asperges met zalm, doperwten en hollandaise // Elzas Muscat

Asperges met zalm, doperwten en hollandaise // Elzas Muscat

Ondanks de prachtige garnering, toch wel een vrij klassieke wijze van asperges maken. Daar hoort in Nederland een Pinot Blanc bij, maar in de Elzas weten ze beter. Ook daar eet men graag asperges, maar hoort daar traditioneel een droge Muscat bij. En dat is dan ook precies het wijn-spijs advies dat wij geven, de Muscat van Chateau de Reichenberg. Een frisse, sprankelende witte wijn, die perfect samengaat met asperges.

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Kabeljauw met prosecco beurre blanc // Valpolicella Garganega dei Leoni

Kabeljauw met prosecco beurre blanc // Valpolicella Garganega dei Leoni

Witvis zoals Kabeljauw kun je goed combineren met een beetje een fruitige wijn. Zeker als er ook nog eens saus van prosecco overheen zit, doorgaans gemaakt van de Glera-druif. Die lijkt een beetje op de Garganega qua smaak, niet al te droog en redelijk fruitig. Tegerlijkertijd zit er in de Garganega dei Leoni van Fratelli Vogadori een heel licht bubbeltje die hier mooi bij past.

Lees meer →