Wijn-spijs (met @Haroldkookt)

Luuk Wijnhold
Biefstuk met aardpeer en paddenstoelen // Cahors Malbec "Las Camps"

Biefstuk met aardpeer en paddenstoelen // Cahors Malbec "Las Camps"

Een gerecht met "aardse smaken" dankzij de combinatie van rood vlees, aardpeer en paddenstoelen. Daar past een Malbec uitstekend bij en in dit geval een Franse Malbec. Komen uit het heartland van Malbec bovendien, waar al Malbec's werden gemaakt lang voordat de druif in Argentinië werd geïntroduceerd. De tannines van de houtgerijpte Cahors "Las Camps" van wijnmaker Anthony Janicot is geknipt voor dit gerecht. De tannines van de houtrijping wegen goed op tegen het vlees, waar de aardpeer en paddenstoelen goed aansluiten op de wat aardse/boerse smaak die Malbec van nature heeft. Een heerlijke winterse / herfstige combinatie!

Lees meer →


Linguine met een romige kaassaus // "Croix du Sud" Syrah, Grenache, Carignan

Linguine met een romige kaassaus // "Croix du Sud" Syrah, Grenache, Carignan

Een simpele pasta met een kaassaus gemaakt van harde kazen, is een gerecht wat je prima kan combineren met een niet al te zware/ingewikkelde en fruitige rode wijn. De "Croix du Sud" van Celliers d'Orfee is hier geknipt voor. Een blend van Syrah, Grenache en Carignan geeft een fruitige wijn, met een lichte laurier/dropsmaak. Door de houtrijping weegt de wijn goed op tegen de vettige pasta, zonder al te overheersend te worden. Zo hoef je pasta dus niet per se te combineren met Italiaanse wijn!

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Combinatie van Oesters // Cremant d'Alsace

Combinatie van Oesters // Cremant d'Alsace

De ideale amuse "met een twist", die perfect samengaat met een glaasje bubbels. Deze grappige combinatie van oesters is net niet wat je verwacht had van klassieke oesters en is een feestje op je bord. De smaakcombinatie van zilt, zoet en spicy is bijzonder, maar ook ideaal voor bij een goed glas strakke bubbels. Zoals onze Cremant d'Alsace bijvoorbeeld. Doordat het een Blanc des Blancs is (100% Chardonnay), is het een vrij droge, niet al te fruitige wijn, waardoor het zich goed aanpast op de vrij heftige smaken van deze amuse. Champagne-kwaliteit en dat voor een euro of 15. En echt feestelijke amuse-combinatie, voor een speciaal...

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Tagliatelle met zalm // Bourgogne Chardonnay Saint Veran "Champs Ronds"

Tagliatelle met zalm // Bourgogne Chardonnay Saint Veran "Champs Ronds"

Een simpel, doch effectief pastaatje, die dankzij de bieslookbloemen fantastisch versierd is. Een romige pasta met een licht pittige/frisse touch dankzij de peterselie en bieslook. De ideale maaltijd voor bij een houtgerijpte Chardonnay, uit de Bourgogne bijvoorbeeld. De Saint Veran "Champs Ronds" is relatief licht en fris, waardoor deze niet uit de toon valt bij de romige zalm. Een wijn uit het zuiden van de Bourgogne, die qua stijl dichter bij een Meursault komt. Ideaal voor bij een pasta als deze, een boterzachte, hele prettige combinatie die echt iedereen lekker gaat vinden.

Lees meer →