Wild vraagt doorgaans om speciale wijnen. Wijnen combineren met wild is echter ook een kunst; een stuk everzwijn vraagt om een andere combinatie dan (bijvoorbeeld) dit gerechtje. Ree heeft een hele kenmerkende smaak en gestoofd, met kruiden en wat zoetigheid (de ontbijtkoek) als in dit gerecht, is dat lekkerder bij een complexe Amarone dan het meer tanninerijke geweld van bijvoorbeeld een Barolo of Chateauneuf du Pape. Eigenlijk een ideale combinatie, het zoetje van Amarone matcht met de ontbijtkoek, terwijl de ook de kruidigheid voldoende geleveld wordt. De Amarone van de Fratelli Vogadori in dit geval.
Tools:
– Braadpan
INGREDIËNTEN
- 300 gr reepoulet
- 50 gr uitgelekte zilveruitjes
- 100 gr shiitake, in plakjes gesneden
- 10 gr roomboter
- 10 gr bloem
- 1 pot wildfond (380ml)
- 2 jeneverbessen
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 15 gr ontbijtkoek, in blokjes gesneden
- 250 gr verse pappardelle
- Bieslook, fijngesneden
- Parmezaanse kaas
BEREIDING
- Bestrooi het vlees met zout en versgemalen peper.
- Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de reepoulet rondom bruin, haal daarna uit de pan.
- Bak de zilveruitjes en shiitake aan en doe het vlees hier weer bij.
- Voeg de specerijen, bloem en ontbijtkoek toe, roer door en voeg de fond toe.
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat dit 2,5 tot 3 uur sudderen. Laat de saus eventueel nog even zonder deksel inkoken tot jouw favoriete dikte.
- Kook de pappardelle volgens de instructie op de verpakking in ruim gezouten water (10gr per liter water).
- Verwijder de specerijen uit de saus en schep samen met de pappardelle op.
- Rasp Parmezaanse kaas over de borden en strooi er wat fijngesneden bieslook overheen.
- Buon appetito!
Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!
Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!
Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.