Tagliatelle alla Bolognese // Chianti Classico Riserva

Tagliatelle alla Bolognese // Chianti Classico Riserva

Pasta Bolognese schreeuwt om Sangiovese. Ideaal is bijvoorbeeld een Rosso di Montalcino, Sangiovese van de zwaardere soort. Vooral vanwege het vlees en toch wel redelijk vette saus. Een Chianti Classico Riserva kan zeker ook, door de stevige houtrijping die deze mee heeft gekregen. De Chianti Classico Riserva van Tenuta Cappellina in dit geval. Een gouden combinatie!

INGREDIËNTEN

  • 250 gr verse tagliatelle
  • 2 klontjes roomboter
  • 10 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 175 gr rundergehakt (liefst van rundernek, AH heeft die; is lekkerder om te laten sudderen dan normaal gehakt))
  • 30 gr pancetta in kleine blokjes
  • 30 gr winterpeen, in fijne brunoise gesneden
  • 30 gr bleekselderij, in fijne brunoise gesneden
  • 30 gr sjalot, fijngesnipperd
  • 75 ml rode wijn
  • 75 ml groentebouillon
  • 150 gr tomaten uit blik (ik gebruik het liefst San Marzano)
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • Parmezaanse kaas
  • Optioneel: verse kruiden zoals basilicum of fijngesneden bieslook als garnering

    BEREIDING

    1. Laat de porcini een half uur in lauwwarm water weken, zeef daarna en bewaar het weekvocht. Snijd de porcini fijn.
    2. Snijd de plakjes ham in kleine stukjes van 0,5 – 1cm.
    3. Verwarm een hapjespan met een klontje boter en een scheutje olijfolie op middelhoog vuur.
    4. Bak de groenten, gehakt en ham zo’n 20 minuten tot het meeste vocht verdampt is. Roer af en toe wel even door.
    5. Blus af met de wijn en laat even koken tot de wijn grotendeels is verdampt.
    6. Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen met een stukje keukentouw; je haalt het er straks dan makkelijker weer uit. Dit heet trouwens een bouquet garni.
    7. Voeg de gesneden porcini, het weekvocht en de bouillon toe en roer even door. 
    8. Leg hier het bouquet garni op en leg het deksel op de pan. Laat dit zo’n 20 minuten sudderen.
    9. Voeg de tomaten toe en laat nog eens 20 minuten sudderen zonder deksel.
    10. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
    11. Kook de tagliatelle volgens de verpakking in goed gezouten water (10gr per liter).
    12. Giet af en roer hier een klontje boter doorheen. Meng dan met de ragù.
    13. Dit gerecht maak je niet echt op. Je kunt de pasta met een serveertang opscheppen waarbij je de tang draait tijdens het opscheppen, dan komt het mooi rond op het bord. De resterende saus mag er gewoon bij.
    14. Rasp hier naar smaak wat Parmezaanse kaas overheen, strooi er eventueel wat verse kruiden overheen en dien op.
    15. Buon appetito!

    Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel