Luuk Wijnhold
Ossenhaas met morillesaus en bloemkool // Corbieres Cuvee Sextant

Ossenhaas met morillesaus en bloemkool // Corbieres Cuvee Sextant

Het ideale gerecht voor wijnen op basis van Syrah. Door het rode vlees mag dit gerecht best een wat stevige, tanninerijke wijn. Tegelijkertijd vragen de kruiden (tijm, rozemarijn) om iets uit de Zuidelijke Rhone of Languedoc. En die combinatie biedt de Cuvee Sextant van Celliers d'Orfee. Stevige houtrijping en tannines begeleiden de ossenhaas goed, waar de druivensoort heel goed past bij kruidige mediterrane groenteschotels. Een perfecte combinatie!

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Biefstuk, parelcouscous en groene asperge // Supertuscan "Dianne"

Biefstuk, parelcouscous en groene asperge // Supertuscan "Dianne"

Een stuk rood vlees met groene asperges is een klassieke combinatie, de combinatie met een Supertuscan iets moderner. De Supertuscan "Dianne" van Tenuta Cappellina van Cabernet Sauvignon en Syrah in dit geval. Maar deze wijn met stevige tannines weegt goed op tegen het rode vlees. Tegelijkertijd combineert het toefje (25%) syrah in de wijn uitstekend met groene asperge en couscous. Wel even goed laten decanteren van te voren, maar dan heb je een combinatie om je vingers bij af te likken. 

Lees meer →


Luuk Wijnhold
Entrecôte met zoete uiencrème en pico de gallo // Chateauneuf du Pape "Grande Reserve"

Entrecôte met zoete uiencrème en pico de gallo // Chateauneuf du Pape "Grande Reserve"

Entrecote is iets dat toch niet elke dag op het menu staat bij de meeste mensen. Daarmee verdient dit gerecht dan ook een speciale wijn. Een wijn die bovendien op de wijnkaart heeft gestaan van misschien wel het beroemdste restaurant van Europa, Plaza Athenee - het restaurant van de beroemde chef-kok Alain Ducasse in Parijs. Door hier te kiezen voor een wijn op basis van GSM (Grenache, Syrah, Mourvedre) sluit de wijn heel mooi aan op de het zoetige van de uiencreme. De tannines wegen goed op tegen het vlees. Dat komt allemaal samen in de Chateauneuf du Pape Grande...

Lees meer →


Linguine met een romige kaassaus // "Croix du Sud" Syrah, Grenache, Carignan

Linguine met een romige kaassaus // "Croix du Sud" Syrah, Grenache, Carignan

Een simpele pasta met een kaassaus gemaakt van harde kazen, is een gerecht wat je prima kan combineren met een niet al te zware/ingewikkelde en fruitige rode wijn. De "Croix du Sud" van Celliers d'Orfee is hier geknipt voor. Een blend van Syrah, Grenache en Carignan geeft een fruitige wijn, met een lichte laurier/dropsmaak. Door de houtrijping weegt de wijn goed op tegen de vettige pasta, zonder al te overheersend te worden. Zo hoef je pasta dus niet per se te combineren met Italiaanse wijn!

Lees meer →