Het ideale gerecht voor wijnen op basis van Syrah. Door het rode vlees mag dit gerecht best een wat stevige, tanninerijke wijn. Tegelijkertijd vragen de kruiden (tijm, rozemarijn) om iets uit de Zuidelijke Rhone of Languedoc. En die combinatie biedt de Cuvee Sextant van Celliers d'Orfee. Stevige houtrijping en tannines begeleiden de ossenhaas goed, waar de druivensoort heel goed past bij kruidige mediterrane groenteschotels. Een perfecte combinatie!
Ondanks de prachtige garnering, toch wel een vrij klassieke wijze van asperges maken. Daar hoort in Nederland een Pinot Blanc bij, maar in de Elzas weten ze beter. Ook daar eet men graag asperges, maar hoort daar traditioneel een droge Muscat bij. En dat is dan ook precies het wijn-spijs advies dat wij geven, de Muscat van Chateau de Reichenberg. Een frisse, sprankelende witte wijn, die perfect samengaat met asperges.
Witvis zoals Kabeljauw kun je goed combineren met een beetje een fruitige wijn. Zeker als er ook nog eens saus van prosecco overheen zit, doorgaans gemaakt van de Glera-druif. Die lijkt een beetje op de Garganega qua smaak, niet al te droog en redelijk fruitig. Tegerlijkertijd zit er in de Garganega dei Leoni van Fratelli Vogadori een heel licht bubbeltje die hier mooi bij past.
Pasta met een rijke, licht vette en zoute tomatensaus vraagt, nee schreeuwt om Sangiovese. En specifiek bij deze kruidige tomatensaus past onze Chianti Classico perfect. Een niet al te dure optie, maar een match made in heaven. Omdat de Chianti iets ouder is, loont het de wijn even te laten decanteren. Maar bij de zuren uit de Chianti sluiten perfect aan op de zoute en vette worst, alsook de zuren uit de tomaat.