Pasta met Harold's favoriete tomatensaus // Chianti Classico

Pasta met Harold's favoriete tomatensaus // Chianti Classico

Pasta met een rijke, licht vette en zoute tomatensaus vraagt, nee schreeuwt om Sangiovese. En specifiek bij deze kruidige tomatensaus past onze Chianti Classico perfect. Een niet al te dure optie, maar een match made in heaven. Omdat de Chianti iets ouder is, loont het de wijn even te laten decanteren. Maar bij de zuren uit de Chianti sluiten perfect aan op de zoute en vette worst, alsook de zuren uit de tomaat. 

Tools:
– Staafmixer

INGREDIËNTEN

  • 100 gr chorizo, in blokjes of plakjes gesneden
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 0,5 rode peper, fijngesneden
  • Een snufje gedroogde oregano, tijm en peterselie (per soort zoveel als je tussen je duim en wijsvinger vast kunt houden)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik San Marzano tomaten (serieus, gebruik deze)
  • 2 tl kruidnagel mosterd (de lekkerste mosterd ooit – een andere soort mag natuurlijk ook)
  • 1 scheutje rode wijnazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el mascarpone
  • 300 gr linguine
  • Parmezaanse kaas

    BEREIDING

    1. Verwarm een pan op middelhoog vuur (ik gebruik het liefst een RVS hapjespan) en bak hierin de chorizo uit. Er blijft een mooie laag vet met superveel smaak over, die gaan we gebruiken. Gooi de chorizo niet weg maar leg ze op een keukenpapiertje; heerlijk om later weer door de pasta te mengen.
    2. Fruit de sjalot, knoflook, rode peper en gedroogde kruiden zo’n 2 minuten aan onder regelmatig roeren. Je wilt niet dat het aanbakt.
    3. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
    4. Doe de tomaten in de pan en vul het lege blik voor de helft met water. Voeg dit ook toe en roer even door.
    5. Voeg zodra de saus aan de kook is de mosterd en een klein scheutje rodewijnazijn toe, samen met de twee laurierblaadjes.
    6. Laat een half uurtje sudderen.
    7. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de saus zo fijn mogelijk met een staafmixer.
    8. Zeef de saus op een andere pan en duw het laatste beetje goed door zodat er wat binding in de saus komt. Niet te hard, het moet wel een gladde saus blijven.
    9. Breng water voor de pasta aan de kook (met 10% zout) en kook de pasta volgens de verpakking.
    10. Verwarm de tomatensaus, haal van het vuur en roer er de mascarpone door tot deze mooi opgenomen is.
    11. Roer de linguine door de saus, et voila!
    12. Schep op, maal er een beetje peper overheen en rasp lekker wat Parmezaanse kaas om het gerecht af te maken.
    13. Eet smakelijk!

    TIP

    • Variatietips:
    • – Voeg aan het eind de uitgebakken chorizo, geroosterde pijnboompitten en/of gedroogde cranberry’s toe.
    • – Niet pureren en aanvullen met bijvoorbeeld courgette en kastanjechampignons. Dan is hij lekkerder met fusilli.
    • – Voeg na het fruiten van de sjalot, knoflook en kruiden blokjes bleekselderij (2 stengels) en winterpeen (een halve) toe en bak zo’n 10 minuten mee. Pureer de saus niet, je verliest dan alle structuur van de groenten.
    • – Gebruik deze saus als basis voor een soep of als saus bij een mooie biefstuk.

    Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel