Linguine met een romige kaassaus // "Croix du Sud" Syrah, Grenache, Carignan

Linguine met een romige kaassaus // "Croix du Sud" Syrah, Grenache, Carignan

Een simpele pasta met een kaassaus gemaakt van harde kazen, is een gerecht wat je prima kan combineren met een niet al te zware/ingewikkelde en fruitige rode wijn. De "Croix du Sud" van Celliers d'Orfee is hier geknipt voor. Een blend van Syrah, Grenache en Carignan geeft een fruitige wijn, met een lichte laurier/dropsmaak. Door de houtrijping weegt de wijn goed op tegen de vettige pasta, zonder al te overheersend te worden. Zo hoef je pasta dus niet per se te combineren met Italiaanse wijn!

 

Tools:

  • Spiraalsnijder

INGREDIËNTEN (voor 2 personen, 30 min bereidingstijd)

  • 150g linguine
  • 1 groene courgette, door de spiraalsnijder
  • 1 klontje roomboter
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 bakje salie, de blaadjes in dunne reepjes genseden
  • 1 scheut van de Croix du Sud
  • 125ml kookroom
  • 90g Taleggio in blokjes
  • 15g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 citroen
  • 1 handje pistachenoten
  • Ricotta, zoveel als je wilt

 

BEREIDING

  1. Rooster de pistachenoten in een droge, grote koekenpan tot ze beginnen te verkleuren en leg ze op een bordje om af te koelen.
  2. Breng een pan water aan de kook en voeg 10gr zout per liter toe.
  3. Kook hierin de linguine volgens de instructie op de verpakking, meestal 10-12 minuten.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in de grote koekenpan die je ook voor de pistachenoten hebt gebruikt en bak hierin de courgetti tot hij beetgaar is, zo’n 5 minuten.
  5. Smelt de roomboter in een steelpan en fruit hierin de sjalot, knoflook en salie op middelhoog vuur tot de sjalot zacht is of de knoflook begint te kleuren.
  6. Blus af met een scheutje witte wijn en laat de wijn verdampen.
  7. Voeg de kookroom toe en warm deze goed op, een minuut of 3 is bij mij voldoende.
  8. Haal de steelpan van het vuur en voeg de Parmezaanse kaas en de Taleggio toe; roer tot het gesmolten is.
  9. Rasp de schil van de citroen hierdoor en breng op smaak met versgemalen peper.
  10. Roer hier de pasta en de courgetti doorheen.
  11. Pak de pasta met een grote keukenpincet of serveertang en draai dit in een soeplepel rond tot je een soort grote cilinder krijgt; leg dit op het bord.
  12. Verdeel wat ricotta over de pasta (ik deed het in een spuitzak) en strooi hier dan de pistachenoten overheen.

 

    Zorg ervoor dat de wijn niet te warm is (16-18 graden) als je 'm drinkt, eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel