Mosselen op Franse wijze. Met een witte Sancerre.

Mosselen op Franse wijze. Met een witte Sancerre.

Voor bij een witte Sancerre.

Voor 4 personen:

4 kilo mosselen (verse, bij voorkeur van de visboer)
1 fles witte Sancerre
2 winterpenen
1 prei
3 rode uien
5 tenen knoflook
4 takken tijm
4 blaadjes laurier
2 groene paprika's
1 eetlepel (Dijon of Groninger) mosterd
3 eetlepels mayonaise
1 citroen

1. Snijd alle groente (winterpeen, uiten, paprika, prei) grof en gooi alle gesneden groente in de mosselpan. Knijp een halve citroen uit over de groente.

2. Haal de velletjes van de knoflooktenen en plet de knoflooktenen, zodat de sappen/olien vrijkomen. Gooi de geplette knoflooktenen in de mosselpan bij de groente. Gooi ook de tijm en laurierblaadjes erbij.

3. Gooi de mosselen erbij in de mosselpan, inclusief al het water/sap dat in de verpakking zit.

4. Giet witte Sancerre gemengd met wat water bij de mosselen, zodanig dat de mosselen voor ongeveer 75% onder water staan.

5. Breng de mosselen op hoog vuur aan de kook. Zodra de mosselen koken zul je zien dat het waterpeil zal stijgen. Laat het waterpeil stijgen tot aan de rand van de pan, draai het vuur dan laag laat het water zakken tot het normale niveau en draai het vuur dan weer hoog zodat het water weer stijgt.
Herhaal dit drie keer, laat de mosselen tot drie keer opkoken.

6. Maak ondertussen een mostersausje door de eetlepel mosterd te mengen met de mayonaise en een halve uitgeperste citroen.

7. Zet de pan op tafel en de mosselen zijn klaar!

 

Serveer met wat stokbrood of frietjes. De groente uit de pan kan je gewoon eten en smaakt heerlijk. Uiteraard is de witte Sancerre van Hippolyte Reverdy hier geknipt voor!

 


Nieuwe artikel