Op bezoek bij wijnboeren, een introductie

Op bezoek bij wijnboeren, een introductie

Op bezoek bij de wijnboer, kan dat zomaar? Ja dat kan! En het is veel leuker dan je denkt. Daarom een kort stukje introductie, voor de beginnende wijnboer-bezoeker. Voor de ervaren bezoeker gesneden koek, maar fijn als je dit voor de eerste keer gaat doen. Er zit namelijk nogal wat verschil tussen wijnboeren, gebieden en regio's. 

Hele grote wijnmakers bezoeken

Bij grote wijnmakers is op bezoek gaan eigenlijk altijd wel op een manier mogelijk. Vaak zijn de faciliteiten hiervoor ook bijzonder goed georganiseerd. Soms moet je alleen wel toegang betalen. Ga je op bezoek bij Dom Perignon Antinori, Marques de Riscal of Moet & Chandon? Bereid je dan voor op een echt toeristische attractie, met treintjes door de wijnkelders, restaurants, toegangskaartjes en een echt souvenirshop waar je meer kan kopen dan alleen maar wijn. Leuk om een keer mee te maken, vooral bij echt chique/beroemde wijnhuizen. Vaak is er ook veel aandacht besteed aan design, Antinori is op dat vlak bijvoorbeeld echt een beleving. Verwacht wel het publiek dat je ook ziet bij grotere toeristische attracties, een mengelmoes van toeristen uit de hele wereld. Proeverijen of informatie wordt gegeven door medewerkers in dienst van de proeflocatie.

Must-sees in deze categorie:

Middelgrote wijnmakers bezoeken

Een maatje kleiner, zonder gelijk bij de echt kleine boertjes te eindigen, is er ook genoeg te beleven. Er zijn veel wijnchateaus die zijn gebouwd op hun visitor experience, die niet per se het formaat van een Antinori hebben. Chateau Valmy bijvoorbeeld in de Languedoc, waar je ook fantastisch kan dineren en overnachten. Of, wat dichter bij huis, De Kleine Schorre in Zeeland, waar je ook heerlijk kan eten. Bellen is niet nodig, reserveren soms wel (als je er wil dineren bijvoorbeeld). En dat reserveren is vaak makkelijk, goed ontwikkelde websites of via Booking.com of Tripadvisor. Je ziet hier overigens vaak wat minder toeristen van over de hele wereld, maar meer toeristen uit eigen land of Europa. Vaak zie je dat proeverijen hier worden gegeven door medewerkers die veel dichter bij een wijnmaker staan, een exportmanager bijvoorbeeld. Houd je van comfort, maar vind je wat kleinschaliger wel leuk? Dan is dit perfect, vaak spreekt men wel Engels, er is iets van horeca/catering bij en ook de gebouwen zijn bezienswaardig.

Must-see wijnhuizen in deze categorie:

Kleine wijnmakers bezoeken

En dan de kleinste wijnmakers. Waar wij eigenlijk zelf het meeste naartoe gaan. Dit is het meest hardcore, waar het aankomt op het organiseren van zo'n proeverij. Dat vereist doorgaans een telefoontje naar de wijnmaker om een tijdstip af te spreken, hoewel sommige wijnmakers ook zeker wel bereid zijn spontane bezoeken af te handelen. Veel wijnmakers hebben echter niet altijd tijd om spontaan bezoek te woord te staan. Even bellen (en van te voren oefenen in het Frans) is best even de moeite. De meeste wijnmakers spreken tegenwoordig wel Engels trouwens. Proeverijen worden doorgaans door de wijnmaker zelf gegeven, en wat flesjes (of liever, doosjes) meenemen is een morele plicht. De proeverij is daarentegen doorgaans gratis. De mogelijkheden hiervoor zijn natuurlijk eindeloos, in landen als Frankrijk of Italië zit op elke straathoek wel een hele leuke wijnmaker. Vaak ook erg intiem, het zijn immers familiebedrijven. 

De allerleukste proeverijen hadden wij bij (en ja, veel van onze wijnmakers vallen in deze categorie):

Kunnen we je helpen met bellen? Dat doen we graag.

Handige vragen, voordat je je wijnhuis kiest

1. Ga ik voor de experience of ga ik ook echt een aantal doosjes wijn kopen (onhandig als je met het vliegtuig bent gekomen)? Kies in het eerste geval voor een wat groter wijnhuis.

2. Vind ik de omgeving belangrijk? Een mooi kasteel, een mooi park, een museum? Kies dan voor een groot wijnhuis.

3. Vind ik de persoon achter de wijn belangrijk? Kies dan voor een klein wijnhuis, dan spreek je hoogstwaarschijnlijk de eigenaar.

4. Vind ik andere talen dan Engels spannend? Kies dan voor een iets groter wijnhuis.

5. Wil ik een persoonlijke rondleiding of uitleg over het wijnmaakproces in detail? Kies dan een kleiner wijnhuis.

Verder kun je nog overwegen of je ook een hapje wil eten, of wil overnachten. Er zijn altijd wijnhuizen waar je ook kan eten of kan slapen, zowel grote als kleine. Kijk altijd even op de website van zo'n wijnhuis.


Ouder artikel Nieuwe artikel