Welke wijn serveer ik op een feestje?

Welke wijn serveer ik op een feestje?

Altijd een uitdaging, een feestje organiseren. Hoe zorg je voor een topavond voor je gasten, gecombineerd met perfecte wijn? Want net als bij een diner, is de juiste wijn serveren op een feestje ook een kunst. Waar je bij een diner makkelijk wijn-spijs kan combineren, is dat bij een (staand) feest zonder echte maaltijd (hooguit wat hapjes), lastiger. Echt dure wijn serveren, maakt je feestje automatisch prijzig. Maar je wil je gasten ook niet opzadelen met een hele matige wijn. Wat ideeën!

Gelegenheid

Het is allereerst handig om even na te denken over een gelegenheid, in de breedste zin van het woord. Kies ervoor je wijn aan te passen op:

  • Reden van het feestje. Vier je een geboorte? Serveer een bubbel. Vier je een verjaardag? Serveer een wijn die de jarige fantastisch vindt. Housewarming? Kies een wijn met een bepaalde connectie tot je oude of nieuwe huis.
  • Seizoen. Kies voor veel wit en rosé in de zomer, wat zwaarder wit en rood in de winter. Gewoon omdat het prettiger drinkt.
  • Omgeving. Vier je je feestje in een historische omgeving? Leuk om een klassieke wijn bij te schenken. Iets moderns? Leuk om een wat meer funky wijn te schenken. Vier je het buiten? Pas nog meer aan op weersomstandigheden. 
  • Groepsdynamiek. Wijn kan echt een gespreksonderwerp zijn voor mensen die elkaar niet zo goed kennen. Als je de wijn echt "talkable" wil maken, probeer dan echt te verrassen, kies voor een hele sprekende wijn, met een gek etiket, een Magnum of Jeroboam, verschillende wijnen om van te proeven of een proefglaasje wat duurdere wijn. Reken maar dat je gasten dan met elkaar in gesprek raken hierover.

Prijs

Een van de hoofdcriteria voor wijn op een feestje is natuurlijk prijs. Als je een flink aantal gasten verwacht, kan dure wijn schenken natuurlijk nogal in de papieren lopen. Maar ook hierbij geldt dat goedkoop duurkoop is, als je echt vieze goedkope wijn hebt gehad op een feestje, balen je gasten daar de volgende dag van. Het prijspunt 8-15 euro per fles is doorgaans een redelijke en waar je echt prima feestwijnen in kan kiezen. 

Goed, dat is geen wijn van 3 euro van de supermarkt, maar dan heb je ook wel blije gezichten op je feestje!

 

Doordrinkbaarheid

Een term die je in een wijnreview weleens tegenkomt; doordrinkbaarheid. Ons zegt dit altijd vrij weinig, laat staan dat je daar iets mee kan als beginnende wijndrinker. Maar wat we denken dat daarmee bedoeld wordt, is dat het na het derde of vierde glas ook nog steeds prettig is. Wel iets om in ogenschouw te nemen, je wil dat mensen niet na 3 glazen huilend naar bed willen of geen pap meer kunnen zeggen. In extremis; kies daarom geen Barolo of Amarone. Iets goedkoper, vermijd ook die Langhe Nebbiolo of zware houtgerijpte chardonnay. Kies wat lichtere wijnen, met veel fruitigheid en smaak. Afhankelijk van de happen. 

 

Wijn-Spijs

Op je feestje ga je hoogstwaarschijnlijk ook hapjes serveren. Heel simpel (chips, nootjes), iets uitgebreider (brood met smeersels), of juist heel uitgebreid. Op een feestje schenk je het liefst ook doordrinkbare wijn. Daarom wat tips:

Supply Chain

Dan misschien nog wel de belangrijkste tip. Denk m.b.t. wijn (of drank) goed na over de Supply Chain. Hoe wil je dat mensen hun drankjes inschenken? Waar doe je dat en hoe zorg je ervoor dat je daar je wijn-spijs advies, of leuke verhaal over een wijn goed overkomt? Zet je kaartjes neer, ga je ernaast staan? 

Ook is het drank inschenken een plek waar mensen, die elkaar nog niet zo goed kennen, vaak met elkaar in gesprek raken. Dit goed organiseren, komt je feestje echt ten goede. Sta je uit een Magnum te schenken, dan schenk je al gauw door voor anderen, een leuke ijsbreker.


Ouder artikel Nieuwe artikel