Hoe gedraag ik me, op bezoek bij een wijnboer?

Hoe gedraag ik me, op bezoek bij een wijnboer?

Een enorm belerende titel van deze blogpost. Een beetje een gekke vraag misschien, maar wijzelf vonden het bij onze eerste wijnproeverijen bij wijnboeren weleens gênant. Kan ik zomaar vragen of ik nog een wijntje mag proeven? Kan ik zomaar ergens binnenlopen? Hoeveel moet ik daarna kopen? Moet ik de wijn uitspugen? Een antwoord o.b.v. van veel, heel veel bezoeken!

Wil een wijnboer mij wel ontvangen?

Vooropgesteld: (bijna) elke wijnboer vindt het leuk om je te ontvangen. Iedereen vindt het leuk om feedback te krijgen over z'n wijnen en wat meer te vertellen. Men is trots op z'n product en de meeste, ook kleinere, wijnboeren hebben wel een ruimte om te proeven en te testen.

Moet ik ook iets kopen?

Zeker bij de kleine wijnboeren word je geacht iets te kopen. Je kan het ook niet doen, maar je kan natuurlijk ook de straat oplopen zonder je kleren aan. Kan, maar wordt niet gewaardeerd. Zo'n wijnboer investeert z'n tijd niet in iemand die zonder iets te kopen en met een paar wijn in z'n maag de deur uitloopt. Dat is ook niet helemaal onredelijk.
Je ziet dat in meer commerciële gebieden (de Champagne bijvoorbeeld), sommige wijnmakers ook weleens toegang rekenen voor een proeverij, als ze verwachten dat je niet of weinig gaat kopen. En, de eerlijkheid gebiedt het te zeggen, dat is toch wel vaak het geval bij Nederlandse toeristen. Als je voornemens bent een paar doosjes te kopen, maak dat de wijnboer daarom subtiel duidelijk als je binnenloopt dan betaal je dat doorgaans niet. Of, als je van plan was om niet zoveel te kopen, ook niet erg. Geef dat dan ook gewoon eerlijk aan en zeg dat je best bereid bent wat te betalen voor de proeverij (doorgaans 5 of 10 euro per persoon). De schoorsteen moet bij de wijnboer ook roken en jij bent ook een dagje uit!

Welke prijs betaal ik?

Als particulier krijg je de particuliere prijslijst. Een wijnmaker heeft vaak ook een prijslijst voor restaurants of voor grotere importeurs. Probeer ook niet het lagere tarief te krijgen, je komt immers op bezoek en komt daarna waarschijnlijk niet heel vaak meer terug om echt grote hoeveelheden te kopen. Als je met regelmaat gaat bestellen (kan vaak ook op afstand / via internet), krijg je die korting vanzelf wel zo is onze ervaring. 

Mag ik zomaar om meer wijn vragen?

Gedurende zo'n proeverij mag in principe alles. Vraag om andere jaren, andere wijnen, dingen waar je nieuwsgierig naar bent. Wees geïnteresseerd, dat is alleen maar leuk! Zorg wel dat je een reden hebt om meer te proeven of proberen, dat niet je motivatie is om die Barolo 2015 ook nog even te proberen is dat je meer dure wijn wil drinken voor weinig. 

Moet ik spugen?

Nee, spugen moet niet. Chique is het wel. Prettiger voor jezelf, prettiger voor een mogelijke autorit terug en al te veel achter elkaar drinken wordt meestal ook niet echt gewaardeerd. Je zit daar niet om zo snel mogelijk aangeschoten te raken, ondanks dat je dat meestal toch wel wordt. Wijnmakers maakt het niet zoveel uit dat je hun wijn uiteindelijk "weggooit", ze vinden het vooral belangrijk dat je het proeft. Spuug in emmertjes die op de bar staan, niet op de grond. Staat die er niet, vraag erom. 

Kan ik de kinderen meenemen?

Jazeker! De meeste wijnmakers vinden dat ontzettend leuk en hebben vaak ook zelf kinderen. In het laatste geval heb je geluk, want dan is er meestal wel iets van speelgoed aanwezig. Kinderen zelf vinden het misschien iets minder leuk, zeker als je voor de zoveelste keer gaat horen hoe een wijn fermenteert. Maak het dus leuk, neem een kijkje bij de tractoren, loop een rondje door de wijnvelden of neem een kijkje in de kelder. Veel wijnmakers maken ook wel alcoholvrije producten, druivensap, abrikozensap, koekjes, of andersoortige producten. Of, als je dan toch op een barkruk zit wijn te proeven, zorg voor opgeladen iPhones en Netflix!


Ouder artikel Nieuwe artikel