TOP 10 (Engelstalige) Wijnboeken

TOP 10 (Engelstalige) Wijnboeken

We staan op het moment van schrijven vlak voor de kerst temidden van een Corona-lockdown, een uitstekend moment om wat boekentips te geven over wijn. Een uitstekend cadeau, maar ook voor je eigen boekenkast. We hebben ook zelf nog even overwogen om wijnboeken te verkopen, maar uiteindelijk als schoenmaker toch maar bij onze leest gebleven. Daarom simpelweg wat goede tips voor Engelstalige boeken, omdat er in het Engels gewoon het meeste te krijgen is.

Onze Top 10

Even vooropgesteld, wij zijn hele gemiddelde wijnboekenlezers. Dat wil zo ongeveer zeggen dat wij de echte vakliteratuur overslaan, maar kiezen voor de wat meer populair-wetenschappelijke benadering. Dat is wellicht wat teleurstellend voor de doorgewinterde wijnsnob die dit blogje leest, maar een opluchting voor de meeste van de andere bezoekers. Wij gaan er overigens ook vanuit dat je geen moeite hebt met Engelstalige boeken. Deze disclaimer gezegd hebbende, onze Top 10:

 1. The World Atlas of Wine - Hugh Johnson & Jancis Robinson
  Onze absolute nummer 1, leesbaar, met meer informatie dan Wine Folly, fantastische kaarten en uitgebreide informatie. Deze gaat altijd mee de auto in op vakantie. 35-40 euro.

 2. Wine Folly - Madeline Puckette & Justin Hammack
  Iets leesbaarder dan de The World Atlas of Wine. Iets minder informatie ook, maar door de mooie illustraties heel hapklaar gepresenteerd. Voor de beginnende wijnboekenlezer een uitstekende start, bovendien een mevrouw (Madeline dan) met een heel leuk YouTube-kanaal over wijn. 20-25 euro.

 3. The Wine Bible - Karen Macneil
  Voor de wijnboekenkoper met de iets grotere beurs en behoefte aan nog meer informatie dan The World Atlas of Wine. 900 (!) pagina's met informatie, op regio en zelf met goede food pairings. Op beginnersniveau geschreven, maar net wat uitgebreider. 25-30 euro.

 4. Wine for Normal People - Elizabeth Schnider
  De naam zegt het al, heel behapbaar en van tijd tot tijd zelfs grappig/cysnisch. Een prettig goed leesbaar boek. Rond de 20 euro.

 5. Wine Simple - Aldo Sohm & Christine Muhlke
  Voor de visueel ingestelde wijnboekenlezer. Een prachtig boekwerk met mooi vormgegeven illustraties en informatie. Dit gaat overigens wel een slagje dieper dan het gemiddelde startersboek, maar door de visualisatie nog wel behapbaar. 25-30 euro.

 6. The Sommelier's Atlas of Taste - Rajat Parr & Jordan Mackay
  Dit boek is redelijk hardcore, dus voor de gevorderde lezer. Ook weer op wijnregio ingedeeld, duikt het diep(er) in elke Europese regio met zelfs een verdieping in de verschillende wijnmakers die daar actief zijn. 15-20 euro.

 7. The Oxford Companion to Wine - Jancis Robinson & Julia Harding
  Alles van de Amerikaanse dame Jancis Robinson is eigenlijk fantastisch, maar ook dit is weer een bijbel. Uitgebreider dan haar World Atlas of Wine en daarmee iets meer voor gevorderden is ook dit weer een uitstekend boek. 40-45 euro.

 8. Wine Grapes - Jancis Robinson, Julia Harding & Jose Vouillamoz
  Deze mag niet ontbreken in de lijst. In schoolplaat-stijl geillustreerd boek met informatie over elke druivensoort waar wijn van gemaakt wordt. Erg leuk naslagwerk, maar meer naslagwerk dan leesbaar boek. Rond de 80 euro.

 9. Big Macs & Burgundy - Vanessa Price & Adam Laukhuf
  Met afstand het leukste en orgineelste boek over het combineren van wijn en eten. 15-20 euro.

 10. Adventures on the Wine Route - Kermit Lynch
  De beroemde Amerikaanse wijnimporteur Kermit Lynch (tevens importeur van onze Sancerre's van Hippolyte Reverdy) schreef ook een fantastisch boek. Over het ontmoeten van wijnmakers, gastvrijheid en wijn. 10-15 euro.

 

Waar te kopen

Natuurlijk zijn alle boeken verkrijgbaar bij de Grote Blauwe B of de Grote Oranje A. Maar, doe ons en de Nederlandse samenleving een plezier en support de kwalitatieve boekhandel. Bestel het eens bij Donner, Scheltema of Paagman. Dat soort winkels verdienen de omzet net iets meer. Of loop er even binnen.  


Ouder artikel Nieuwe artikel