Wijn & Oesters

oesters wijn wijn spijs drinken bij oesters

Oesters is typisch zo'n gerecht (is het een gerecht?) waar veel wijn-spijs bij geadviseerd wordt. Maar welke wijn drink je nu bij oesters? En liever nog, wat straal je daarmee uit? Leuk om eens wat dieper in te duiken, omdat bijna elke producent van niet-houtgerijpte witte wijnen z'n wijnen wel adviseert bij oesters, maar wij persoonlijk vinden dat het een ergens ook een statement is.

Een statement ja. Oesters is iets dat wij niet elke dag eten, maar ook iets feestelijks. Oesters horen bij een feestje, een uitgebreid diner, een chique borrel/receptie of een speciale gelegenheid. Zo vinden wij althans. Qua wijn-spijs is het daarom niet alleen leuk om te kijken welke wijn je erbij serveert, maar vooral wat voor statement je ermee maakt. Een Chablis doet bijvoorbeeld echt wat anders dan een Champagne.

De opties voor oesters zijn vrij breed. De echte kenner zal het wellicht niet met ons eens zijn, maar veel niet-houtgerijpte witte wijnen met een hoge zuurgraad passen goed bij oesters. Neem een Sancerre, Chablis, Pouilly-Fume, Champagne, Cremant of Riesling. Vooropgesteld; wij zijn klassieke wijndrinkers. Wij drinken doorgaans alleen Europese wijnen (uit principe inderdaad), dus de drie categorieen die nu volgen zijn dan ook klassiek, ingedeeld naar Feest, Gedistingeerd, Diner en Funky.

Feest

Als je oesters serveert op een feestje of wat chiquere receptie, dan is een feestelijke wijn eigenlijk het leukst. Een no-brainer, maar een glas Champagne, Cremant of Franciacorta is dan perfect. Leuker nog is ook even goed na te denken over de aankleding, het inschenken van een glaasje bubbels is op zichzelf al een feestje, maar iemand die doe oesters openmaakt ernaast straalt wel echt iets uit.

Gedistingeerd

Houd je het graag iets gedistingeerder dan het betere ploppen van flessen bubbels, dan is een selectie aan Europese, lichte, frisse, strakke wijnen misschien een idee. Leuk als je daar wat diversiteit in aanbrengt, ook omdat je het verschil tussen de wijn-spijs combinatie wel echt gaat proeven. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van Sauvignon Blanc, met een Sancerre en een Pouilly Fume. Of een setje Rueda, een Verdejo en een Sauvignon Blanc. Een setje Chablis is ook erg leuk, een Petit Chablis, Chablis en een Premier Cru. Zo laat je je gasten meer proeven dan het ploppen van de gemiddelde fles bubbels.

Diner

In een dinersetting zouden wij voor 1 hele goede fles wit gaan. Neem een Chablis Premier Cru bijvoorbeeld. Chablis wordt niet voor niets "oesterwater" genoemd en dat proef je. Oesters heb je zo op en mocht er na de oesters nog iets van coquilles of schelpdieren op het menu staan, dan kun je zo'n wijn ook uitstekend blijven drinken. Dat geldt in iets mindere mate voor bubbels naar onze mening.

Funky

En dan als laatste, "funky". Steeds meer Fusion restaurants experimenteren met funky oesters. Oesters uit de oven, oesters met chilipeper, gemarineerde oesters, oesters van de barbecue, we zijn het allemaal al eens tegengekomen. Een Riesling is hier een uitstekende keus naar onze mening. De varieteit in terroirs is daar dusdanig groot dat je uitstekend kan combineren al naar gelang de zuurgraad of het suikergehalte van de Riesling. Lees de productpagina's van je te kiezen wijn goed en kies wat het beste zou passen. Een spicy oester mag best een beetje een zoete Riesling hebben, een Elzas Grand Cru misschien wel. Waar een gemarineerde oester met soja bijvoorbeeld best een Trocken aan kan. 


Ouder artikel Nieuwe artikel