De 10 Geboden voor Mosselen en Wijn

De 10 Geboden voor Mosselen en Wijn

Een gerecht waar ikzelf geen genoeg van kan krijgen; mosselen. Als geboren Zeeuw (ok, maar een jaartje gewoond, maar toch) zit dit in je bloed. En het mosselseizoen was traditioneel iets dat bij ons thuis toch wel voelbaar was. Maar wat drink je erbij? Een paar goede adviezen voor je mosselmaaltijd. Niet zozeer een recept, maar meer wat wij zouden doen.

Mosselen vragen, nee schreeuwen, om witte wijn. En dan liefst witte wijn van de niet-houtgerijpte, drogere soort. De manier waarop je de mosselen klaarmaakt, wat je er voor de rest bij eet en elke kruiden je gebruikt bepalen in hoge mate de wijn. Om dit hapklaar te presenteren, hierbij De 10 Geboden voor Mosselen en Wijn: 

1. Kook de mosselen in (dezelfde) wijn

Als je wijn gaat drinken bij de mosselen, probeer dan de mosselen ook in wijn te koken. Dus niet in water en zeker niet in bier (zie volgende punt). Kies dezelfde wijn als het budget het toelaat, maar kook je je mosselen liever niet in Chablis Premier Cru, kies dan een Petit Chablis voor het koken een Premier Cru voor het drinken. Of kies een gortdroge Chardonnay van de onderste plank van de supermarkt. 

2. Bier = bier, wijn = wijn

Drink atlijd, wij herhalen ALTIJD, hetzelfde als waar de mosselen in gekookt zijn. Mosselen gekookt in wijn? Jij drinkt wijn. Mosselen gekookt in bier? Jij drinkt bier. Valt echt vies tegen als je dit anders aanpakt.

3. Hoe funkier, hoe Duitser

Je hebt van die mensen, die maken graag een beetje funky mosselen. Gebakken mosselen met chilipeper en koriander of iets dergelijks. Ga je die kant op? Pak dan wat sneller een Riesling of een Weissburgunder. Die kunnen, vaak door een restzoetje, net iets meer "funkiness" aan, waar ze door hun hoge zuurgraad nog prima blijven combineren met schelpdieren. 

4. Mosselwijn voor elk budget

Het leuke aan mosselwijn is dat er eigenlijk wel iets te kiezen valt voor elk budget. Anders dan een Barolo, kun je vrij laag instappen. Onze Garganega bijvoorbeeld (9,90) is al een prima begeleider, zij het wat fruitig. Een step-up is de Petit Chablis (13,90), een Sancerre (14,90) of een Pouilly Fume (16,90). In het hogere segment vinden we dan een Chablis Premier Cru (21,90). De Rieslings lopen daar dwars doorheen (12,90 tot 28,90). Maar geen van deze wijnen zijn een slechte combi, enigszins afhankelijk van hoe je ze klaarmaakt.

5. Eet er brood bij, geen aardappelen/friet

Mosselen worden toch wel vaak gecombineerd met friet of aardappelen. De voorkeur geniet het om dat niet te doen, houd het bij brood en vooral veel groente / kruiden in de pan zelf. Kies je daar toch voor, dan gaat dat er bij sommige wijnen in resulteren dat je na elke hap aardappelen de wijn even niet meer proeft. Een klein beetje een krachtpatser (onze Sancerre of Pouilly Fume bijvoorbeeld) is dan ergens wel gewenst. 

6. Drink niet teveel

Een levenswijsheid die eigenlijk altijd wel opgaat, maar bij mosselen in het bijzonder. Mosselen en wijn is een geniale combinatie, totdat je iets teveel wijn drinkt. Mosselen zijn een bijzonder slechte "bodem", het is relatief licht. Je zal dus wat sneller aangeschoten raken en je kan er (we spreken uit ervaring) echt vervelend misselijk van worden als je teveel drinkt, terwijl je dacht dat je niet zoveel dronk. Niet doen dus.

7. Combineer met wat er in de pan zit

Wij mogen graag een volledige maaltijd in de pan gooien. Uien, winterpeen, wat mosterd, flink wat tenen knoflook, een klontje roomboter, een citroentje, prei en laurier zit er bij ons altijd wel in. Belangrijk is dat je die vers snijdt, je wil immers dat de smaken goed worden opgenomen in de wijn waarin je de mosselen kookt. Afhankelijk van waar je in kookt zou je ook iets andere wijnen kunnen kiezen. Veel laurier/wortel/uien, betekent wat meer mineralige wijn (Chablis bjivoorbeeld), waar wat meer knoflook prima een wat fruitige wijn kan verdragen. Veel citroen? Sancerre does the trick. 

8. Zorg voor natte schoonmaakdoekjes

Mijn wijnglas herken je niet meer terug na een goede mosselmaaltijd. Mosselen eet je namelijk met je handen, gebruikmakende van een lege schelp. Daarna wat wijn drinken zorgt voor een bijzonder onprettig en smerig wijnglas - zeker aan het steeltje waar je 'm dan steeds vastpakt. Een nat doekje met heet water en wat citroensap veraangenaamt de boel aanzienlijk. 

9. Keine experimente met sausjes

Laat die fles Calvé Sambasaus maar staan bij de Albert Heijn. Een goede mosselsaus is wat (zelfgemaakte) mayonaise met hoge kwaliteit mosterd. Geen zin om het zelf te maken? De Dijonnaise van Maille is een uitstekend alternatief, sowieso de meeste mosterd van Maille. Geldt overigens ook voor Marne, wat dan ook weer aanzienlijk goedkoper is. Mijd huismerk bij mosterd, dat is een vak. Wat mosterd/mayonaise matcht prima met de gekozen wijn, maar ga je echt aan de sambasauzen, dan ga je van je zuurverdiende Chablis weinig meer proeven. 

10. Drink uit de pan

That's right. Als het goed is, heb je de voorgaande 9 geboden gevolgd en staat er een pan voor je met een uitstekende mosselbouillon. Dat kun je goed drinken, zeker gecombineerd met (als het goed is) dezelfde wijn. Of gebruik het als basis voor een Bouillabaise die je later gaat maken. Maar echt zonde om het weg te gooien!

 


Ouder artikel Nieuwe artikel