Ratings & Reviews van internationale wijnexperts (Parker, Suckling, Wine Enthusiast)

Ratings & Reviews van internationale wijnexperts (Parker, Suckling, Wine Enthusiast)

Behalve consumentenbeoordelingen op Vivino en binnen webshops zelf, zijn er natuurlijk ook internationale wijnexperts die hun punten geven voor wijnen. De meest bekende in Nederland zijn Robert Parker, James Suckling en Wine Enthusiast Hoe werkt dit en hoe kun je hiernaar kijken als wijndrinker?

De schaal van 1-100

Parker, Suckling en de Wine Spectator gebruiken dezelfde wijze van beoordelen, een puntenschaal van 1 tot 100 punten. Een beetje kennis van de opbouw is wel handig:

96-100: Uitzonderlijk
90-95: Bijzonder
80-89: Iets bovengemiddeld, tot zeer goed
70-79: Gemiddeld
60-69: Ondergemiddeld
50-59: onacceptabel

Uit een analyse van Vivino bleek dat de Vivino-ratings gemiddeld genomen gelijkstaan aan specifieke scores op de 1-100 schaal. Voor de meeste beoordelaars (Parker, Suckling, Wine Spectator, Wine Enthusiast) is dat nagenoeg gelijk. Voor Parker-scores geldt bijvoorbeeld:

Vivino 4.0* --> 90
Vivino 4.1* --> 91
Vivino 4.2* --> 92
Vivino 4.3* --> 92
Vivino 4.4* --> 93
Vivino 4.5* --> 93
Vivino 4.6* --> 94
Vivino 4.7* --> 96
Vivino 4.8* --> 97

Andere grote beoordelaars zitten hier soms een puntje boven of onder, maar dit komt wel enigszins overeen.

Robert Parker

De Amerikaan Robert Parker is misschien wel 's werelds beroemdste wijn reviewer en wijnexpert. Hij heeft inmiddels een heel bedrijf achter zich, waarmee hij informatie, data, proeverijen, cursussen en opleidingen biedt over wijn. Parker is echter het meest beroemd om zijn scores. Parker-scores zijn toch wel de meest gerenommeerde scores die een wijn kan krijgen.

James Suckling

James Suckling is ook een Amerikaan en na Robert Parker de beroemdste wijnexpert, maar ook een hele excentrieke man. Hij hanteert dezelfde score als Parker en zijn bedrijf lijkt ook sterk op dat van Parker. Suckling is ietsjes meer "digital savvy", publiceert bijvoorbeeld meer filmpjes op YouTube over zijn tastings. Suckling is in dit rijtje degene die gemiddeld de hoogste scores uitdeelt, maar nogmaals; de verschillen zijn bijzonder klein. 

Wine Spectator & Wine Enthusiast

Anders dan bij Parker en bij Suckling, zijn dit meer magazines, waar de ratings dus minder hangen aan een persoon. Een beetje vergelijkbaar met (bijvoorbeeld) het Nederlandse Perswijn. Ratings worden dan ook gepubliceerd in hun magazines en op hun platformen, wat vaak nog iets meer informatie of achtergrond biedt over een wijn dan bij Parker en Suckling. Doorgaans zijn ze ietsjes conservatiever in hun beoordelingen, al zijn de verschillen minimaal. 

Overwegingen bij deze ratings & reviews

Dankzij deze doorgewinterde wijnexperts kunnen deze ratings en proefnotities je uitstekend helpen de wijn te beoordelen op kwaliteit (zonder dat je 'm zelf nog geproefd hebt), maar het ook iets meer in perspectief plaatsen. Omdat dit soort beoordelingen meer rekening houdt met de context van een wijn (bijv. historie, productiewijze, terroir of reputatie van een wijnmaker) kun je een wijn net even beter plaatsen dan bij een gemiddelde consumentenbeoordeling. Zo weet je ook iets beter hoe zo'n wijn zich verhoudt tot andere wijnen. Het lezen van de proefnotities vereist vaak wel wat basiskennis, maar geeft veel houvast en informatie.

Ook vinden we dat er wel nadelen kleven aan dit soort scores, net als bij Vivino helpt het je een keuze maken, maar is het zeer zeker geen absolute wetenschap. Zo is het goed je te beseffen dat deze partijen alleen wijnen beoordelen die door henzelf zijn goedgekeurd en zijn ingestuurd door een wijnmaker of importeur. Van met name kleinere wijnmakers, ontbreken wijnen daarom vaak in hun databases. Niet omdat het slechte wijnen zijn, maar ook omdat ze gewoon niet zo bekend zijn, nooit zijn ingestuurd of commercieel niet interessant genoeg zijn om te beoordelen. Ook ligt de focus bij deze beoordelaars erg op klassieke/beroemde gebieden met een grootse reputatie en een lichte bias voor de Verenigde Staten. Enorm veel ratings op Bordeaux of Napa Valley, een stuk minder op wijnen uit Cahors, om maar wat te noemen.

Het grootste nadeel vinden we echter prijs. Deze experts oordelen puur op kwaliteit, maar nemen prijs daarbij maar heel beperkt in ogenschouw. Het is natuurlijk knap om een 97-punten-wijn te maken van 400 euro per fles, maar het is nog veel knapper om er een te maken van 20 euro per fles. Dat speelt echter geen rol in de puntentelling. Grote wijnhuizen van naam, de beroemdste van de wereld, krijgen vaak hele hoge ratings. Logisch misschien, maar dit zijn wel wijnen die niet voor iedereen zijn weggelegd, gegeven hun prijs. Heel toegankelijk is het hiermee niet, niet voor meer alledaagse wijnen in elk geval. Tegelijkertijd is dat ook wel weer de kracht, over een Chateau Haut Brion is het nu eenmaal leuker lezen dan over een wat meer alledaagse wijn. Dat maakt het wel heel leuk, check bijvoorbeeld maar eens het YouTube kanaal van James Suckling.


Ouder artikel Nieuwe artikel