Rauwkostsalade 2.0 // Elzas Muscat

Rauwkostsalade 2.0 // Elzas Muscat

Afhankelijk van de worcestersaus die je kiest vegetarisch of veganistisch, maar dat zal voor de meeste rauwkost gelden. Maar omdat dit zo'n licht (bij)gerechtje is met een hele kleine Aziatische twist, een tricky one. Een Elzasser lijkt erg logisch, maar gegeven de lichtheid gaan we voor de Muscat van Domaine Reichenberg. Een wijn zo licht en zuiver, dat het eigenlijk nauwelijks wijn-spijs kan verdragen, maar zo'n sprankelende muscat is dan eigenlijk wel perfect. Doordat de muscat een zoetje heeft (maar wel droog is), ook prettig bij de Enoki. 

Tools:
– Mandoline met juliennemes

INGREDIËNTEN

Voor de salade
  • 0,5 rettich
  • 0,5 komkomeer
  • 0,5 winterpeen
  • 2 gele wortels (of regenboogwortels)
  • Enoki
  • Bieslook
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 50 ml water
Voor de dressing
  • 35 ml sojasaus (minder zout)
  • 10 gr bruine basterdsuiker
  • 10 ml rijstazijn
  • 0,5 tl Worcestershiresaus (kies een veganistische als je het gerecht in 1x vegetarisch/veganistisch wil maken)
  • 0,5 tl gladde mosterd
  • 1 snufje chili flakes
Garnering

    BEREIDING

    Salade
    1. Schil de groenten en snijd in fijne julienne op je mandoline (of werk aan je knife skills), leg ze per soort bij elkaar en dek af met vershoudfolie. Zorg dat alle groenten even lang zijn.
    2. Breng het water met de azijn en suiker aan de kook en roer tot het suiker is opgelost.
    3. Leg de julienne van wortels in een bakje en giet het warme zoetzuur hier overheen.
    4. Laat een half uur staan en giet dan af.
    5. Snijd de kontjes van de enoki en snijd ze dan op maat, doe hetzelfde met de bieslook.
    Dressing
    1. Meng de ingrediënten en roer met een garde tot het mosterd en de suiker zijn opgelost.
    2. Verhit de dressing kort en zet opzij tot je gaat opdienen.
    3. Zeef vlak voor het opdienen de chili flakes eruit en verwarm de dressing.
    Opmaak
    1. Meng de gesneden groenten en bieslook met elkaar zodat je wat kleurvariatie krijgt.
    2. Leg dit netjes op het bord en leg hier enkele enoki’s op.
    3. Garneer met wat zwart sesamzaad, een paar kleine dotjes mosterdzaad en natuurlijk de bloemen wanneer je die hebt.
    4. Giet hier wat dressing overheen of serveer die in een kannetje zodat iedereen het zelf naar smaak kan gebruiken.
    5. Eet smakelijk!

    Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel