Knolselderij, uienjus en cantharellen // Beaujolais Morgon Gamay "Chateau Gaillard"

Knolselderij, uienjus en cantharellen // Beaujolais Morgon Gamay "Chateau Gaillard"

Een herfstig/winters (bijna) vegetarisch gerecht met veel groenten met "aardse smaken". En daar, zo vinden wij, past een beetje een boerse wijn bij. Eentje die de het zoet van de uien, de aardse smaken van de paddenstoelen en de knolselderij, wat aanvult met fruitigheid. Eentje die bovendien niet te zwaar is en dit vegetarische gerecht zou overheersen. En zo komen wij bij Romuald Petit's Beaujolais Cru Morgon "Chateau Gaillard" uit. Een super combinatie! En licht gekoeld (graadje of 12-14) mag de wijn ook prima. 

INGREDIËNTEN

  • 3 uien
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 0,5 el suiker
  • 250 ml kippenbouillon (neem voor een vegetarische variant groentebouillon)
  • 1 kleine knolselderij
  • Zoveel cantharellen als je wilt
  • 100 gr roomboter
  • Optioneel: cress en eetbare bloemen

    BEREIDING

    Knolselderij
    1. Schil de knolselderij en kook een uur in zijn geheel tot je mes er makkelijk doorheen gaat.
    2. Smelt de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de knolselderij. Bedruip met de boter (aroseren) tot hij een mooie, bruine glans krijgt.
    3. Laat rusten onder aluminiumfolie.
    Uienjus
    1. Verwarm de oven voor op 200°C.
    2. Snipper de uien en meng met 2el neutrale olie in een ovenschaal.
    3. Rooster de ui 45 minuten, roer om de 10 minuten even om.
    4. Meng de suiker en cayennepeper door de uien en laat nog 15 minuten roosteren.
    5. Verwarm 250ml kippenbouillon en voeg hier de geroosterde ui aan toe. Laat een uur zachtjes sudderen.
    6. Zeef de jus en kook tot ongeveer de helft in, tot je tevreden bent over de dikte.
    7. Breng eventueel op smaak met wat zout en zet opzij tot gebruik.
    Cantharellen
    1. Maak de cantharellen schoon.
    2. Smelt de resterende boter in een pan en bak hier de cantharellen goudbruin in.
    3. Zet opzij tot gebruik.
    Opmaak
    1. Schenk 2-3el jus op het bord.
    2. Snijd een dikke plak van de knolselderij, de ‘binnenkant’ iets dunner dan de ronde ‘buitenkant’. Zet op het bord, op de ronde kant.
    3. Verdeel de cantharellen speels over het bord, net als de optionele cress en bloemblaadjes.
    4. Eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel