Tartelette met limoen en doperwt // Rheingau Riesling Trocken

Tartelette met limoen en doperwt // Rheingau Riesling Trocken
Een kek, hip, grappig hapje, antipasti of amuse. Het kost even werk, deze tartelettes, maar dan heb je wel iets unieks en vegetarisch. Een echt voorjaarsgerechtje ergens, dankzij de groene doperwt. De creme van limoen geeft het gerecht ook iets Aziatisch, op een hele prettige manier. Wijn-spijs combineren bij dit gerechtje was ook makkelijk. Dit schreeuwt op knisperende, frisse, strakke, fruitige Riesling. De Riesling van Julian Faust uit Rheingau is hier gekipt voor. Strik, droog, fris, een perfecte pairing met de groene doperwt en de zuren van de limoen. Een wijn die je goed koud mag serveren bij het gerechtje en die niemand teleur zal stellen.

Tools:

  • Deegroller
  • Tartelette vormpjes (ik gebruik ze met een diameter van 5cm)
  • Stekerset
  • Blender
  • Spuitzak

INGREDIËNTEN (voor 4 personen, bereidingstijd 1u30m)

Voor de Tartelette:
  • 60 gr bloem
  • 40 gr ongezouten roomboter, in blokjes
  • 1 gr zout
  • 1 eidooier
Voor de doperwtencreme:
  • 150 gr doperwten (mag uit de vriezer)
  • Kookroom
Voor de limoengel:
  • 75 gr vers limoensap
  • 10 gr gembersiroop
  • 40 gr water
  • 40 gr suiker
  • 4 gr agar
Doperwtensalade:
  • 1 handje doperwten (liefst vers) 
  • 1 takje munt
Garnituur:
  • Eetbare bloemblaadjes (bijv. korenbloem of Oost-Indische kers)

BEREIDING

Tartelette
  1. Meng de ingrediënten tot een deegbal, pak in met vershoudfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
  2. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol voorzichtig het deeg dun uit.
  3. Vet de tartelette vormpjes in met wat zachte boter (een kwastje is hierbij handig, niet noodzakelijk) en steek rondjes uit het deeg die groot genoeg zijn voor in de vormpjes.
  4. Druk het deeg goed aan in de plooien van de vormpjes en laat een half uur rusten in de koelkast.
  5. Bak de tartelettes in 25 minuten af op 170°C boven- en onderwarmte.
Limoengel
  1. Meng alle ingrediënten goed, breng aan de kook en laat 2 minuten koken.
  2. Giet in een ovenschaal en laat in de koelkast opstijven.
  3. Draai dan glad in de blender en doe de gel over in een spuitzak.
Doperwtencreme
  1. Kook de doperwten gaar in zo’n 7 minuten.
  2. Giet af en draai de doperwten in een blender glad met wat kookroom. Voeg waar nodig steeds een beetje room toe tot je een gladde crème hebt.
  3. Passeer de crème door een fijne zeef en doe in een spuitzak.
Doperwtensalade
  1. Blancheer de doperwten 2 minuten en spoel ze af met koud water.
  2. Dop de doperwten nog een keer door het buitenste vliesje te verwijderen.
  3. Snij de muntblaadjes fijn.
  4. Meng de doperwten en munt met wat limoengel, peper en zout.
Opmaak
  1. Spuit een laag doperwtencrème in de tartelettes en leg hier wat van de ‘salade’ op.
  2. Spuit hierop weer wat dotjes doperwtencrème en wat dotjes limoengel.
  3. Verdeel wat eetbare bloemblaadjes of kruiden over de tartelette.

Schenk een feestelijk glaasje Riesling bij de Tartelettes. Zorg dat de wijn goed koud is, dat mag best hierbij. Eet smakelijk!

Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


Ouder artikel Nieuwe artikel