Pappardelle al ragù // Chianti Classico Gran Selezione

Pappardelle al ragù // Chianti Classico Gran Selezione

Een redelijk zwaar pastagerecht, lekker voor op een herfstige dag. De ragout is wat log, maar ook gemaakt met Chianti. En dat moeten wat dan natuurlijk matchen. Een beetje een rijke, wat zwaardere Chianti in dit geval, omdat dit gerecht dat best kan hebben. Het huzarenstukje van Tenuta Cappellina in dit geval, de Chianti Classico Gran Selezione.  

INGREDIËNTEN

  • 250 gr verse pappardelle
  • 700 gr runderriblappen of sukadelappen
  • 1 flinke winterpeen, in brunoise gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 250 ml Chianti (rode wijn)
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 blik tomaten (San Marzano)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem (een flinke eetlepel)
  • Parmezaanse kaas
  • Verse platte peterselie
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 2 blaadjes gedroogde laurier
  • balsamico-azijn

    BEREIDING

    1. Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2cm en bestrooi met zout en versgemalen peper.
    2. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan, bak hierin het vlees rondom bruin aan en haal het vlees uit de pan; zet opzij.
    3. Voeg waar nodig wat olijfolie toe aan de pan en bak hierin de bleekselderij, wortel en sjalot ongeveer 10 minuten tot alles zacht is.
    4. De knoflook mag de laatste 3 minuten ook in de pan.
    5. Meng hier het vlees weer doorheen, samen met de tomatenpuree.
    6. Roer de bloem erdoor.
    7. Voeg de tomaten, wijn en bouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
    8. Leg hier de rozemarijn, tijm en laurier op; ik vind het makkelijk om dit met keukentouw aan elkaar te binden zodat je het er later eenvoudig uit kunt halen.
    9. Zet het vuur laag en laat dit 3 uur met het deksel op de pan stoven. Roer af en toe kort en voeg water toe als dit nodig is.
    10. Als het vlees mals is laat je de pan nog een half uurtje zonder deksel staan zodat de saus iets inkookt.
    11. Verwijder de kruiden.
    12. Breng op smaak met lekker wat versgemalen zwarte peper en een scheutje balsamico-azijn.
    13. In die tijd kook je de pappardelle volgens de instructies op de verpakking.
    14. Giet de pappardelle af, stop terug in de pan waarin je de pasta hebt gekookt en schep hier lekker wat ragù bij.
    15. Snijd de peterselie grof en meng de helft hierdoor.
    16. Schep de pappardelle op een bord of in een schaaltje, bestrooi met de rest van de peterselie en met Parmezaanse kaas.
    17. Buon appetito!

    TIP

    • Gooi nooit het korstje van je Parmezaanse kaas weg! Voeg dit toe aan de saus (tegelijk met de kruiden), de korst geeft veel smaak af. Je hoeft niet eens meer Parmezaan te raspen. Al mag meer natuurlijk altijd…

    Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel