62°C ei met kataifi en beukenzwam // Barbera d'Asti "Piasi"

62°C ei met kataifi en beukenzwam // Barbera d'Asti "Piasi"

Room, paddenstoelen, ei en pasta. Een winters gerecht, met best wat calorieen, maar wel een zalige combinatie met eigenlijk alles wat uit Piemonte komt. Bij gebrek aan al te heftige smaakmakers kiezen we niet voor een Barolo, maar voor een Barbera. De Barbera d'Asti Superiore "Piasi" in dit geval. Een vrij stevige Barbera met een heerlijke mokka-achtige afdronk. Perfect voor bij al dit romige geweld en de paddenstoelen.

Tools:
– Sous vide set
– Kookringen (ik gebruikte ze van 6cm doorsnee)

INGREDIËNTEN

  • 4 verse eieren
  • 150 gr beukenzwam
  • 80 gr kataifi (laat het me weten als je een kleinere verpakking dan 450gr vindt…)
  • 50 gr roomboter
  • Tuinkers en/of Red Mustard Cress

    BEREIDING

    1. Laat de kataifi minimaal 2 uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen conform de instructie op de verpakking.
    2. Verwarm de oven voor op 180°C.
    3. Smelt 40gr roomboter en meng dit met de kataifi.
    4. Nu je handen toch vet zijn kun je hiermee mooi de kookringen aan de buitenkant invetten.
    5. Wikkel hier de kataifi ‘luchtig’ omheen.
    6. Bak de kataifi in ongeveer 20 minuten goudbruin en krokant (afhankelijk van je oven korter of langer).
    7. Laat buiten de oven even afkoelen en schuif de kataifi dan heel voorzichtig van de ringen af.
    8. Stel de sous-vide in op 62°C en gaar hierin de eieren 2 uur lang.
    9. Leg de eieren direct in ijswater en leg dan opzij tot het opdienen.
    10. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen tot ze beginnen te kleuren en lekker zacht worden; dit duurde bij mij zo’n 5 minuten.
    Opmaak
    1. Verdeel de paddenstoelen over de borden.
    2. Zet hierop een nestje kataifi.
    3. Tik met de platte kant van een mes net boven het midden van het ei om de schaal voorzichtig te breken. Verwijder heel voorzichtig de schil en laat het ei zachtjes in het midden van het nestje vallen.
    4. Bestrooi met zout en versgemalen peper.
    5. Voeg wat tuinkers en/of cress toe en dien op.
    6. Eet smakelijk!

    TIP

    • Knip wat kleine gaatjes onderin een vacuumzak en leg hier de eieren in zodat ze niet door de hele bak rollen of tegen het (hete) warmte-element liggen.

    Laat de wijn een paar uur van te voren decanteren, verras je gasten en eet smakelijk!

    Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

    Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


    Ouder artikel Nieuwe artikel