De ideale amuse "met een twist", die perfect samengaat met een glaasje bubbels. Deze grappige combinatie van oesters is net niet wat je verwacht had van klassieke oesters en is een feestje op je bord. De smaakcombinatie van zilt, zoet en spicy is bijzonder, maar ook ideaal voor bij een goed glas strakke bubbels. Zoals onze Cremant d'Alsace bijvoorbeeld. Doordat het een Blanc des Blancs is (100% Chardonnay), is het een vrij droge, niet al te fruitige wijn, waardoor het zich goed aanpast op de vrij heftige smaken van deze amuse. Champagne-kwaliteit en dat voor een euro of 15. En echt feestelijke amuse-combinatie, voor een speciaal diner of als tapas / antipasti.
Tools:
- Blender
- Oestermes (of laat ze bij de vishandel openen)
INGREDIËNTEN
- Grof zeezout
- 2 oesters
- 1 rijpe passievrucht
- 150 gr rijpe mango
- 0,5 limoen (alleen het sap)
- 1 rode peper
- Xanthaangom
- Bieslookolie
Voor de oester met komkommer, appel en bleekselderij
- 2 oesters
- 1 Granny Smith appel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 tl Chardonnay-azijn
- 1 el komkommer, zonder zaadlijst in kleine blokjes gesneden
- Bieslookolie (optioneel)
- Bieslook
BEREIDING
Oester met mango en passievrucht
- Doe de mango, limoensap en wat rode peper (naar smaak) in de blender en draai helemaal glad. Voeg dan beetje bij beetje steeds een mespunt xantaangom toe om de gel te binden zodat je straks een mooie dot kunt zetten. Doe over in een spuitzak en leg opzij.
- Snij de passievrucht doormidden en schep het vruchtvlees in een zeef. Vang zoveel mogelijk sap op, duw het eventueel nog wat door de zeef met een lepel. Zet opzij.
- Snij een paar ringetjes rode peper en verwijder de zaadjes.
- Open de oester en check hem op stukjes afgebroken schelp. Als je twijfelt kun je ze heel(!) kort onder de kraan houden; niets is vervelender dan een oester met keiharde stukjes schaal erin.
- Leg de oester met de mooie kant naar boven en zet er een mooie dot van de mangogel op. Doe er dan een theelepel passievruchtsap bij en verdeel een paar ringetjes rode peper. Maak het af met een paar druppels bieslookolie en eventueel wat ringetjes bieslook.
Oester met komkommer, appel en bleekselderij
- Snij de appel en bleekselderij in grove stukken en draai glad in de blender. Het kan zijn dat je de blender mee moet schudden zodat hij alles pakt. Wil je dat niet, gebruik dan meer appel en bleekselderij (en later ook meer azijn).
- Leg een keukenpapiertje in een zeef op een maatbeker en doe hier de gepureerde appel en bleekselderij in; laat rustig uitlekken. Knijp het keukenpapiertje zachtjes uit zodat je het meeste vocht opvangt en breng dat vervolgens op smaak met de Chardonnay-azijn.
- Open de oesters, maak schoon waar nodig en leg er wat van de fijngesneden komkommer op. Hierover verdeel je enkele ringetjes bieslook. Schenk dan een theelepel van het sap bij de oester en rond optioneel af met een paar druppels bieslookolie.
OPMAAK
- Strooi een hoopje grof zeezout op een bord of in een schaaltje.
- Leg hier de oesters op, ze moeten mooi recht liggen (vandaar het zout).
Schenk een bubbel in, verras je gasten en eet smakelijk!
Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!
Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.