Salade met gerookte kip, avocado en dragonolie // Bourgogne Chardonnay Macon Villages

Salade met gerookte kip, avocado en dragonolie // Bourgogne Chardonnay Macon Villages

Een echt zomerse salade, met toch een beetje een gek ingrediënt; Dorritos. Toch is het een zeer smakelijke combinatie, met de avocado en gerookte kip. In dit gerecht zit wat romigheid (avocado), wat spicyness (Dorritos en dragon), maar ook iets van structuur (kip). Daarom kiezen we hier voor de Macon Villages van David Fagot. Een romige Chardonnay, niet-houtgerijpt, die opweegt tegen de kruidigheid en romigheid van het gerecht. Doordat dit een niet al te zware Bourgogne is, biedt de wijn mooie balans met de groenten in het gerecht en gaat het niet overheersen. Een wijn ook die goed koud gedronken kan worden, perfect voor een zomerse salade als dit.

Tools:

  • Passeerdoek
  • Staafmixer
  • Knijpflesje
  • Parisienneboor, de kleinste die je kunt vinden
  • Kookring met een diameter van 6cm

INGREDIËNTEN (voor 2 personen, bereidingstijd: 40 minuten)

  • Dragonolie
  • avocado
  • 0,5 limoen, het sap
  • el crème fraîche
  • el gladde mosterd (Dijon)
  • klontje roomboter
  • klein sjalotje, fijngesnipperd
  • 40 gr rucola
  • gerookte kipfilet
  • 0,5 komkommer
  • el Griekse yoghurt
  • Doritos, in je favoriete smaak
  • Als je hier aan kunt komen: Borage Cress, eetbare goudsbloem en gerookte olijfolie

BEREIDING

  1. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Stop het vruchtvlees in een (smalle) maatbeker en voeg hier de crème fraîche, mosterd en limoensap aan toe.
  2. Zet de staafmixer hierin en mix tot je créme helemaal glad is; duw dan door een zeef zodat er geen stukjes overblijven.
  3. Schep over in het spuitflesje en zet opzij.
  4. Snijd met de parisienneboor mooie rondjes uit de komkommer (of snij blokjes als je geen parisienneboor hebt).
  5. Verkruimel wat tortillachips in een keukenpapiertje.
  6. Meng heel voorzichtig de yoghurt met 2 eetlepels dragonolie. Je wilt dat het nog een beetje van elkaar gescheiden blijft.
  7. Verwijder de harde steeltjes van de rucolablaadjes.
  8. Snijd de kipfilet in dunne plakjes en trek met twee vorken uit elkaar zodat je ‘pulled chicken’ krijgt.
  9. Smelt een klontje boter in een pan en fruit de sjalot aan. Voeg dan de rucola toe, laat even stoven en haal van het vuur als de rucola geslonken is. Schep voordat je de borden opmaakt op een keukenpapiertje zodat het overtollige vocht verdwijnt.
  10. Verwarm wat olijfolie (middelhoog) en voeg hier de gerookte kipfilet aan toe om deze een klein beetje op temperatuur te brengen. Lauwwarm is perfect!

Opmaak

  1. Zet de kookring in het midden van het bord. Bouw hier omheen de salade op, ik gebruikte deze volgorde:
    – Rucola met sjalot
    – Gerookte kip
    – Een paar druppels gerookte olijfolie
    – Doritocrumble
    – Avocadocrème
    – Komkommerballetjes
    – Bloemblaadjes en cress
  2. In het midden schep je vervolgens de yoghurt met dragonolie en dan is het tijd om te genieten!

Zorg dat de Macon Villages goed koud is, haal 'm uit de ijskast vlak voordat je 'm gaat drinken en schenk ik een groot, breed wijnglas.

Samen met HaroldKookt (@haroldkookt) bieden we unieke wijn-spijs adviezen aan. Harold heeft de ambitie om mensen thuis op restaurantniveau te laten koken. Wij hebben de ambitie mensen thuis betere wijnen te laten drinken. Een ideale combinatie dus!

Op www.haroldkookt.nl vind je meer recepten van Harold.


Nieuwe artikel