Toscane Chianti wijn
Toscane is een enorm rijk wijngebied, met wijnen op basis van Sangiovese, Supertuscan Bordeaux-blends, grote namen en witte wijnen op basis van lokale druivenrassen. Momenteel biedt bywynen Chianti Classico's en een Supertuscan.
Wijnbouw in deze regio gaat terug tot de Etrusken in de 8e eeuw voor Christus. Een enorm oud wijngebied dus, waar beroemde(re) gebieden als de Bourgogne pas bij de Romeinen met wijnbouw startten. De eerste vermeldingen van een speciale Chianti-wijn stammen uit de 13e eeuw, toen Chianti een witte wijn was, uit Toscane. De naam werd als eerste gegeven aan wijn uit de dorpen Gaiole, Castellina en Radda, vlakbij Florence. Deze dorpen liggen in het hart van de huidige Chianti Classico DOCG. In 1716 vaardigde de Groothertog van Toscane een verdict uit, dat alleen deze dorpen Chianti-wijnen mogen produceren. Sinds 1932 staat de Italiaanse overheid het stukje bij beetje toe deze DOCG iets uit te breiden. In 1984 werd besloten een scheiding aan te brengen tussen de Chianti Classico DOCG en omliggende Chianti gebieden. Het is sindsdien dat ook de gronden van Tenuta Cappellina binnen de officiële Chianti Classico DOCG liggen.
Chianti is een naam die bij veel mensen een belletje zal doen rinkelen, misschien zelfs wel vanwege de klassieke rieten "wijnmanden" waarmee de streek beroemd werd in de jaren '60 en '70. Dit is een vloek en een zegen voor de streek. De manden staan namelijk ook wel een beetje symbool voor de productie in hoge kwantiteiten die rond die tijd synoniem stond voor Chianti. Focus kwam er te liggen op prijs, zelfs zo erg dat veel Chianti-producenten stopten omdat ze niet langer konden mee concurreren.
Pas in de jaren '90 en '00 kwam hier wat verandering in. Gedreven door toerisme en de populariteit van supertuscans ging men in de Chianti meer en meer kwaliteitswijnen maken. Veel wijnhuizen (zo ook La Cappellina) creerden hun eigen versies van de populaire supertuscans uit de Maremma, maar gingen ook weer de hogere gradaties Chianti (Riserva & Gran Selezione) produceren. Vaak ging dit gepaard met toeristische activiteiten, een B&B of proeverijen. Toscane is een zeer commercieel wijngebied geworden, met georganiseerde wijntours voor toeristen. Gewoon even naar binnen rijden kan ook nog steeds gelukkig - zeker bij La Cappellina.