Rueda wijnen
De Rueda is een redelijk hooggelegen wijnstreek in Spanje, waar relatief frisse en droge witte wijnen worden geproduceerd. Wijnen uit de Rueda worden gemaakt van Sauvignon Blanc en Verdejo, goed voor zomerse wijnen, perfect voor in de zon in je achtertuin.
De Rueda is streek waar veel strijd om is geleverd in Spanje. In de 9e en 10e eeuw was het het toneel van veldslagen tussen de Moren en Christenen, waar de vele kastelen op heuveltoppen nog steeds getuige van zijn. Pas halverwege de 11e eeuw keerde de rust enigszins terug in de Rueda en liet Koning Alfonso VI weer druivenranken planten, gedreven vanuit Katholieke kloosterordes. Dankzij de nabijheid van de Spaanse paleizen, lag de Rueda gunstig voor de productie van wijn.
De Rueda werd zelfs zo populair dat de prijzen gedurende de 16e eeuw flink stegen en in de Rueda een aanzienlijk deel van de Spaanse wijn geproduceerd werd. Pas toen het Spaanse hof naar Madrid verhuisde, stabiliseerde de productie, ondanks dat er nog veel wijn naar Madrid werd vervoerd. De Phylloxera epidemie (druivenziekte) trof eind 19e eeuw de Rueda ook hard. Vele wijngaarden moesten gerooid worden en de Rueda kwam daar gedurende de 20e eeuw niet echt meer bovenop. Er werd meer op kwantiteit dan op kwaliteit geproduceerd en pas na de Tweede Wereldoorlog ging men zich weer focussen op kwaliteitswijnen, beloond met de DO-status in 1972.
De Rueda is een soort hoogvlakte, op een hoogte tussen de 600 en 780 meter. Het gebied is vrij vlak en behalve wat dorpen is er vrij weinig te doen. Traditioneel werden er wijnen gemaakt van de palomino-druif, vrij zware rode, sherry-achtige wijnen. Verdejo was minder populair, vanwege de lagere opbrengst. Gaandeweg en naarmate de wetenschap zich ermee ging bemoeien, bleek de Verdejo-druif echter veel beter aangepast aan het klimaat in de Rueda. Ook de Sauvignon Blanc werd veel verbouwde druif.