Rioja wijnen
De Rioja is waarschijnlijk de beroemdste wijnstreek van Spanje. Rode wijnen uit de Rioja worden gemaakt van de Tempranillo-druif, die zich uitstekend leent voor stevige houtrijping - vaak op Amerikaans eikenhout. Rioja vind je in 4 classificaties: Joven, Crianza, Reserva, Gran Reserva. Behalve kwaliteit, is het verschil tussen deze classificaties vooral de tijd dat de wijn rijpt op eikenhouten vaten en de fles. Gran Reserva's doen dat het langst, minimaal 18 maanden houtrijping en minimaal 60 (!) maanden voordat de wijn mag worden vrijgegeven voor verkoop.
De wijngaarden van Conde de Villasenor liggen grotendeels in Rioja Alavesa en deels in Rioja Alta. De Rioja is een streek langs de oevers van de rivier de Ebro. Een zijriviertje van de Ebro is de Rio Oja - de naamgever van het gebied. Het zijn nu eens niet de Romeinen die startten met wijnbouw in de Rioja maar hun concurrent; de Feniciërs die heersten over het Iberisch schiereiland voordat de Romeinen dit op hen veroverden. Het volk van Carthago en Hannibal. De Romeinen zetten de wijnbouw in de Rioja overigens gewoon voort, gevolgd door de Kelten en (later) monniken uit de abdijen in de Rioja.
Vanaf het begin van de 20e eeuw werd wijnbouw in de Rioja steeds verder geïnstitutionaliseerd, resulterend in de de eerste DOCa (de DOCG equivalent van Spanje) toekenning in 1991, volgend op regels die in 1970 werden opgesteld door de Spaanse overheid. Rioja heeft in de jaren '60 en '70 flink kunnen profiteren van de toenemende populariteit van wijn in West-Europa. Traditioneel een streek die in staat is om in grote kwantiteiten tegen lage prijzen te produceren. Eind 20e eeuw kwam de Rioja dan ook in West-Europa bekend te staan als goedkope wijn, terwijl het voor de thuismarkt wel degelijk kwaliteitswijnen produceerde. De afgelopen decennia is dit echter veranderd, ook de betere kwaliteit uit Rioja vond z'n weg naar Nederland.
De Rioja is ingedeeld in drie deelgebieden; de Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja. Rioja Alavesa en Rioja Alta zijn de hoger gelegen delen van de Rioja. De Rioja Alavesa produceert de meest geconcentreerde smaken, waar de Rioja Alta de meeste minerale wijnen produceert. Dit komt door de hogere ligging, koelere klimaat en betere bescherming dankzij het gebergte waar beide deelgebieden tegenaan liggen. De Rioja Baja is traditioneel wat meer de massaproductie, door het hete klimaat is daar inmiddels ook irrigatie toegestaan.