Provence Rosé (Coteaux Varois)
Behalve dat je de Provence kent van menige vakantie, is de Provence ook 's werelds beroemdste wijnstreek waar het aankomt op rosé. Gemaakt van een variëteit aan druivensoorten, geeft de Provence hele verfijnde, culinaire rosé met een kwaliteitsniveau die je elders in de wereld zelden aantreft.
De rosé van Chateau Favori komt uit de Coteaux Varois. De Coteaux Varois lijkt eigenlijk heel erg op het iets zuidelijker, maar ook in de Provence gelegen Bandol. De Coteaux Varois kreeg in 1993 de AOC status van de Franse overheid, als producent van voornamelijk rode wijn. Tegenwoordig is dat anders; 90% van de productie in de Coteaux Varois bestaat uit rosé. Niet in de laatste plaats omdat rosé uit de Provence in de laatste decennia zoveel populairder is geworden, door ook de introductie van meer commerciële rose uit dit deel van Frankrijk. Het summum hiervan is natuurlijk de rosé van Brad Pitt en Angelina Jolie, hoewel deze Chateau Favori deze meer commerciële wijnen kwalitatief (Vivino scores in elk geval) ver achter zich laat.
Het klimaat in de Coteaux Varois kenmerkt zich door een continentaal klimaat. Ook dat is een verschil met Bandol, dat toch meer op de zee georiënteerd is. De bergruggen rondom de Coteaux Varois (zoals de Barres de Cuers en Sainte-Baume) beschermen het gebied tegen al te veel invloeden van de kust. Dat betekent oer het algemeen hete zomers, zachte herfst, maar koude winters. De temperatuurverschillen aan de Coteaux Varois zijn dus wat groter dan in Bandol, wat expressievere wijnen geeft. De Coteaux Varois is echter een vrij grote AOC, met een grote variëteit in landschappen en hoogtes, wat ook veel verschillen in wijnen geeft.