Pouilly-Fumé wijnen
Pouilly-Fumé ligt in het midden van Frankrijk, langs de rivier de Loire. Pouilly-Fumé ligt vlakbij Sancerre, net aan de andere kant van de rivier. Waar in Sancerre nog wel wat rode wijn wordt gemaakt, ligt in Pouilly-Fumé de focus op witte wijnen van Sauvignon Blanc. Kenners vinden een Sancerre en Pouilly-Fumé overigens lastig van elkaar te onderscheiden. Het terroir van Pouilly-Fumé is bepalend voor de wijn.
Eigenlijk is de wijngeschiedenis van Pouilly-sur-Loire, min of meer gelijk aan die van Sancerre. Sancerre ligt namelijk maar 15 kilometer verderop. Toen Gallië eenmaal veroverd was door de Romeinen, ontstond rondom twee bruggen over de Loire, die hier vlakbij lagen, wijnbouw.
Eeuwen later, met de aanleg van een spoorlijn vanuit de regio richting Parijs, begon de wijn uit Pouilly-Fumé echt aan beroemdheid te winnen doordat het makkelijker werd de wijn te vervoeren. Voorheen ging al het transport over de rivier de Loire. Net als Sancerre, werd Pouilly-Fumé echt een hit in Parijs, de reputatie van Loire Sauvignon Blanc had zich definitief gevestigd. Vanuit Parijs wonnen de wijnen snel aan populariteit in de rest van Europa en de Verenigde Staten. Aan het eind van de 19e eeuw, hoorde Pouilly-Fumé bij de beroemde wijnstreken van de wereld.
Binnen alle AOC's die tot de Loire-streek worden gerekend, is Pouilly-Fumé bijna de meest landinwaarts gelegen AOC. Hiermee heeft Pouilly-Fumé een wat meer continentaal klimaat, met koudere winters en warmere zomers. Hiermee wordt de ligging van een wijngaard extra belangrijk, liefst op een beschutte, steile helling, om de druiven te beschermen tegen kou of wind, maar ook om optimaal te profiteren van het zonlicht. De rivier de Loire versterkt dat effect, doordat de zon op de rivier weerkaatst wordt. In Pouilly-Fumé liggen de wijngaarden doorgaans wat dichter op de rivier dan in Sancerre. De meeste wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 200 en 400 meter.
De grondsoorten of "terroirs" in Pouilly-Fumé wijken net iets af van Sancerre en dat maakt het interessant. Naast "Cailottes" (kalksteen), is er in Pouilly-Fumé sprake van wat meer "Silex" (vuursteen) en "Marno-calcaire" (mergel met organische sedimenten). Aan Silex dankt Pouilly-Fumé haar naam; Fumé betekent "gerookt" en daarmee wordt de hoge mate van vuursteen in de bodem genoemd. Als je de juiste stenen uit een wijngaard pakt in Pouilly-Fumé en ze over elkaar wrijft, dan ruik je een rook/zwavellucht. Ook de mate waarin mergel voorkomt in Pouilly-Fumé is iets hoger dan in Sancerre. Waar je dat in Sancerre eigenlijk vooral vindt rondom de Monts Damnés, vind je dat in Pouilly-Fumé wat meer verspreid door de AOC. Dit zorgt ervoor dat, in algemene zin (want hangt erg samen met terroir), Pouilly-Fumé wat mineraliger en strakker kan smaken dan Sancerre. Toch zijn de smaakverschillen voor kenners al bijna niet te onderscheiden. Terroir proef je heel goed terug in elke wijn, de bodemsoort maakt enorm veel uit, omdat Sauvignon Blanc zo'n lichte/gevoelige druif is. Rode wijnen of rose brengt Pouilly-Fumé nagenoeg niet voort, ook dat is een klein verschil met Sancerre, hoewel de meeste wijnliefhebbers toch voor deze AOC's kiezen vanwege de witte wijnen.