Bywynen Bourgogne Voorjaars-Voorverkoop
We organiseren wederom een Bourgogne Voorverkoop met de eerste zomerse dagen in aantocht. De ideale manier om kennis te maken met Bywynen en twee wijnmakers die zich reeds bewezen hebben. Bestellen kan t/m 5 mei - we zullen de wijnen vrijdag 10 mei gaan versturen.
We importeren twee wijnmakers die eigenlijk geen introductie nodig hebben. Namelijk de bourgogne wijnen van David Fagot & Xavier Durand. Uiteraard via onze principes:
1. Minimaal 4* beoordeeld op Vivino
Omdat we geloven in onafhankelijke beoordelingen van andere wijndrinkers, het beste en meest onafhankelijke proefpanel dat je je kan wensen.
2. Onafhankelijke wijnmakers
Wijnen die gemaakt worden door gepassioneerde ondernemers, die bereid zijn niet voor massa te kiezen, maar iets unieks maken. Met transparante herkomst.
3. Europa's beroemdste gebieden
In Europa zijn we niet voor niets het heartland van wijn. We maken hier iets unieks, maar het is ook tof om kleine Europese ondernemers te helpen.
4. Betaalbare wijn
Goede wijn hoef niet duur te zijn, we zien het als een sport om mooie wijnen voor een goede prijs te vinden.
Over David Fagot:
Echt heel commercieel is het bedrijf van David niet. Communicatie verloopt voornamelijk per telefoon, in het Frans. De website doet het niet en David heeft vaste schare klanten aan wie hij jaarlijks zijn flessen verkoopt. Tegelijkertijd is David op Vivino één van de best beoordeelde wijnboeren van Pouilly-Fuissé, alle wijnen die hij momenteel produceert hebben een Vivino-beoordeling van 4* of hoger, behalve de Macon-Villages die hij pas net heeft gelanceerd. David kent Vivino dan weer niet, zijn hoge Vivino-scores waren een verrassing voor hem.
Anders dan sommige andere wijnmakers bij Beter Bijwijnen, kent David Fagot geen lange familiehistorie in de wijnindustrie. Eigenlijk is het feit dat David Fagot wijnmaker is stom toeval. Aan het einde van de vorige eeuw zocht David werk, vanuit zijn woonplaats in Normandië, in het noorden van Frankrijk. Een wijnboer in Pouilly-Fuissé had een vacature, waar David uiteindelijk voor werd aangenomen. Met Pouilly-Fuissé of de Bourgogne had David verder geen speciale band, hij wilde gewoon een leuke nieuwe baan.
David ging aan de slag bij de wijnmaker, leerde snel en veel over het maken van een goede chardonnay in Pouilly-Fuissé. Naast zijn werk spaarde David voor een eigen cépage en in 2002 was het zover; vanaf zijn zelf bij elkaar gespaarde halve hectare wijngaard produceerde David zijn eerste eigen Pouilly-Fuissé. Een tijdlang werkte David bij zijn werkgever, waarnaast hij zijn eigen bedrijf langzaam probeerde uit te bouwen. Vandaag de dag heeft hij zo'n 7 hectare in Pouilly-Fuissé en Prissé. David kan fulltime leven van zijn eigen bedrijf en heeft zelfs enkele mensen in dienst. In 2016 is hij in het dorp Fuissé gaan wonen met zijn vrouw en kinderen. In 2016 kwam er bovendien een enthousiaste hond (een boxer) bij het gezin wonen die door de wijngaarden heen drentelt met David. Ook werd in 2016 een gloednieuwe cave gebouwd naast het huis van David en z'n gezin. In deze cave produceert David nu zijn wijnen.
Wat leuk is aan David Fagot is dat hij veel experimenteert met zijn wijnen binnen de AOC. Zo heeft hij een Pouilly-Prissé geproduceerd (een aparte AOC), maar heeft hij besloten hier een Macon-Villages van te maken omdat de "blend" met druiven uit de AOC Pouilly-Fuissé een mooiere wijn geeft. Hij heeft geëxperimenteerd met de productiewijze van zijn Pouilly-Fuissé, die hij verschillende cuvées heeft meegegeven en nu dus is uitgekomen op zijn "Nuance". David heeft veel geëxperimenteerd met houtrijping, geen houtrijping, kortere houtrijping, langere houtrijping en meer of minder nieuw eiken. Vooral omdat David zelf fan is van wat minder zware chardonnays, waar veel Pouilly-Fuissé's natuurlijk wel degelijk een stevige houtrijping ondergaan. Doordat David Fagot eigenlijk from scratch is begonnen met het zoeken naar zijn eigen, perfecte Pouilly-Fuissé is het een beleving om de verschillen te proeven tussen zijn wijnen. Los van dat het natuurlijk een prestatie van formaat is, om op deze wijze je eigen bedrijf te bouwen!
Over Xavier Durand:
Xavier Durand is gevestigd in het dorpje Comblanchien, midden in de Cote de Nuits. Hij nam de wijngaard in 2009 over van zijn vader, die de productie wat had opgehoogd met gehuurde wijngaarden. Deze huur zegde hij op, om volledig te focussen op de eigen 7 hectare in de Cote de Nuits (Cote de Nuits, Cote de Nuits Villages, Nuits Saint Georges, Ladoix, Aloxe Corton en Aloxe Corton Grand Cru). Anders dan veel andere wijnmakers, is het wijnbedrijf van Xavier Durand niet eeuwenoud. Zijn grootvader startte met de wijnstokken in Cote de Nuits Villages, de Bourgogne Rouge en de Ladoix. Zijn vader voegde daar de Aloxe Corton's aan toe in de jaren '80. Xavier zelf kocht een stukje Nuits Saint Georges bij, "Les Charmois" op een steile helling net achter het dorp.
Ook investeerde hij flink in zijn productieruimte. Hij kocht nieuwe tanks, breidde de kelder uit om de eikenhouten vaten in op te slaan en het meest bijzondere: hij startte met houtrijpen o.b.v. de stand van de maan. dat klinkt wat zweverig, maar toen Xavier erover vertelde klonk het eigenlijk best wel logisch. De maan zorgt namelijk voor eb en vloed, maar heeft een klein zwaartekrachteffect op vloeistoffen. Xavier is ervan overtuigd dat dit een effect heeft op de rijping van de wijn in de houten vaten, in zijn kelder hangt dan ook een soort plattegrond van hoe de maan per dag beweegt over de kelder, waar Xavier de indeling van zijn kelder op aanpast.
Xavier produceert ook zeer duurzaam, zijn wijnen zijn biologisch. Daar bovenop gebruikt hij minimaal (8mg per hectoliter) sulfiet in zijn wijnen - ter referentie: in Amerikaanse wijn kan tot wel 250mg per hectoliter aan sulfiet worden gebruikt. Nu zijn wij bij bywynen niet zo fundamentalistisch waar het aankomt op natuurwijn of low intervention wine, maar dit is er wel eentje. Bovendien met een Biodynamisch randje, rekening houden met de stand van de maan is wat veel biodynamische wijnmakers doen. Xavier z'n wijnstokken zijn stuk voor stuk oud, tussen de 35 en 80 jaar oud, wat de concentratie ten goede komt.
Wat als laatste tof is aan Xavier Durand is misschien iets heel Hollands, maar toch vinden wij dat wel belangrijk. Xavier maakt nog relatief betaalbare / bereikbare Cote de Nuits wijnen. Voornamelijk omdat zijn AOC's net iets minder bekend zijn dan de grote (en vaak onbetaalbare) Clos Vougeot of Richebourg. Daarmee is het eigenlijk een fantastische introductie voor de streek, ook omdat de wijngaarden verspreid door de Cote de Nuits liggen.