Over Barolo wijn
Barolo wijn
Barolo wordt ook wel de Koning der Wijnen of de Wijn van Koningen genoemd. De geschiedenis van Barolo gaat terug tot het midden van de 19e eeuw, toen wijnbouwers in de regio begonnen met het produceren van wijn van de Nebbiolo druif. Het was echter pas in de jaren 1860 en 1870 dat Barolo echt bekendheid verwierf, toen de koning van Sardinië, Victor Emmanuel II, de wijn op zijn tafel zette tijdens officiële banquettes.
Hoe dan ook, Barolo is tegenwoordig een wijn van naam, zoniet de beroemdste rode wijn ter wereld. Hoog in de heuvels van de Langhe, heeft Barolo een aantal unieke terroirs, die perfect zijn voor de zeer lastige druif Nebbiolo. In de jaren die volgden, groeide de populariteit van Barolo verder en werd het beschouwd als een symbool van de Italiaanse wijnindustrie. In de jaren 1900 werd er een kwaliteitsclassificatiesysteem geïntroduceerd, wat bijdroeg aan de verdere opkomst van de wijn.
Tegenwoordig wordt Barolo geproduceerd in verschillende dorpen in de Piemonte regio, waaronder Barolo, La Morra en Castiglione Falletto. Het blijft een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld en wordt gezien als een symbool van de Italiaanse wijncultuur en traditie.
Barolo is een rode wijn gemaakt van de Nebbiolo druif in de regio Piemonte in Noord-Italië. Deze wijn is bekend om zijn krachtige, robuuste smaak met tonen van rood fruit, specerijen en tabak. Barolo heeft een hoge tannine- en alcoholgehalte en wordt beschouwd als een van de beste en meest prestigieuze wijnen van Italië. Het is geschikt om te drinken bij stevige vleesschotels, gegrilde of gestoofde wildgerechten en andere intense smaken.
La Morra Barolo wijn
De Barolo wijnen uit onze selectie komen uit La Morra. La Morra is een dorp bovenop een heuvel in de DOCG Barolo in Piemonte. La Morra ligt zelfs nog wat hoger dan Barolo, op een relatief hoge heuvel van zo'n 519 meter. Vanuit het grote dorpsplein heb je een schitterend uitzicht over alle heuvels van de DOCG Barolo. Rondom La Morra liggen de beroemdste lieu-dits van Barolo.
Wijnbouw in La Morra en Barolo gaat terug tot in de Romeinse tijd. Van La Morra is bekend dat het de lievelingswijn van Julius Caesar was. In zijn memoires refereert Caesar aan zelf aan La Morra, waarbij hij aangaf op de terugweg uit Gallië (Frankrijk) speciaal even langs La Morra te rijden om nog even wat wijn in te slaan. Door de eeuwen heen hebben de wijnen uit het gebied eigenlijk altijd wel grote faam gekend, hoewel de wijnen uit Barolo tot en met de 19e eeuw zoet schijnen te zijn geweest in plaats van droog (hoewel er ook weer historici zijn die dit bestrijden). In elk geval, de echte doorbraak voor de beroemdheid van Barolo kwam rond 1860 toen het Huis van Savoie, waaronder Piemonte destijds viel, Barolo schonken aan hun gasten in hun paleizen. Hiermee kreeg Barolo haar beroemde bijnaam: "de wijn van koningen, de koning van de wijnen".
Een reputatie die voortduurt tot op de dag van vandaag. Barolo is een van 's werelds beroemdste, zoniet de beroemdste rode wijn ter wereld. Er is wereldwijd een enorme vraag naar Barolo, behalve door wijnliefhebbers ook door verzamelaars en investeerders. Dit doet de betaalbaarheid van Barolo geen goed, prijzen van een DOCG Barolo liggen relatief hoog en de grond is duur. Het dorp Barolo zelf is tegenwoordig ook echt een bezienswaardigheid geworden, in de zomer kom je er weinig Italianen meer tegen. In La Morra is dat gelukkig nog wat minder, terwijl het dorpsplein toch echt het mooiste uitzicht van de regio biedt.
De gronden van La Morra verschillen eigenlijk niet radicaal van die van Barolo. Binnen de DOCG Barolo zijn er echter wel veel verschillende grondtypen, die van La Morra en Barolo zelf bekend staan als de allerbeste en meest vruchtbare. De grondsoort bestaat uit kalksteen en mergel. Dieper in de grond zitten vaak ook kleilagen. De grondsoort van zowel La Morra als Barolo zelf is daarmee te vergelijken met die van het iets verderop gelegen Barbaresco.
De nebbiolo-druif wordt traditioneel laat geoogst, omdat de druif relatief langzaam rijpt en dat ook de diepgang aan de wijn geeft. Hier komt de naam van de druif ook vandaan, nebbiolo komt van nebbia, mist. In oktober, tijdens de oogst, ligt er tussen de heuvels en de wijnranken vaak een dikke laag mist. Klimaatverandering vormt een gevaar voor de kwaliteit van de productie in Barolo. Dit zorgt voor veel hetere zomers en daarmee veel sneller rijpende druiven. Een manier waarop wijnboeren dit tegengaan is het besproeien van hun wijnranken met een soort kalkmengsel, waardoor de druiven minder snel verbranden en rijpen in de hete zomerzon. Al zal dat alleen niet genoeg zijn, de wijnmakers zullen zich hierop aan moeten gaan passen.