Amarone wijnen van Fratelli Vogadori
Over Amarone wijn
Amarone is een rode wijn die wordt geproduceerd in Valpolicella, Italië. De oorsprong van Amarone is niet precies bekend, maar volgens de mythe is het ontstaan rond 70 jaar geleden, toen een wijnmaker een vat Recioto vergat en de wijn verder fermenteerde, waardoor de suikers in alcohol werden omgezet en er weinig suiker in de wijn overbleef. Dit resulteerde in een "droge" wijn in plaats van een zoete wijn zoals Recioto. Dit vergiste product werd over de jaren heen steeds populairder en uiteindelijk de dominante wijn van Valpolicella. Het productieproces van Amarone is speciaal en vereist dat de druiven eerst worden ingedroogd voordat ze worden geperst en gefermenteerd. Dit geeft Amarone zijn unieke smaak en textuur.
Amarone is een vol-bodied, complexe en intense rode wijn met smaken van fruit, specerijen en chocolade. Het heeft een lange afdronk en wordt geproduceerd met gedroogde druiven. De smaak kan variëren afhankelijk van de productiemethoden en de verhouding tussen verschillende druivenrassen.
Amarone is het best te combineren met gerechten die rijk en vol van smaak zijn, zoals wildgerechten, gegrilde steaks en gerechten met paddestoelen. Ook past het goed bij kaas- en charcuterie. Probeer het te combineren met gerijpte kazen zoals Parmezaanse kaas of gorgonzola.
Over wijnmaker Fratelli Vogadori
Fratelli Vogadori is een familiebedrijf in het centrum van Valpolicella. Alberto, Gaetano en Emanuele werken samen aan het beheer van de familie-wijngaarden en het produceren van uitstekende wijn. Ze hebben hun taken onderling verdeeld, met Gaetano die zich voornamelijk richt op de handel en Alberto die het liefst in de wijngaarden is. Hun wijnen zijn bekend over de hele wereld, van Japan tot de Verenigde Staten, Europa en China.
De broers hebben ook een passie voor duurzame landbouw. Ze gebruiken geen chemische middelen in hun wijngaarden, snoeien hun wijnstokken aanzienlijk om de kwaliteit van de productie te verbeteren en gebruiken alleen natuurlijke meststoffen.
Het bedrijf produceert alles zelf, van druiven tot wijn. Dit is uniek in Valpolicella, waar wijnbouw sterk gecommercialiseerd is. De broers beheersen het hele productieproces, van de wijngaard tot de rijping en verkoop. Hierdoor kiezen ze er bewust voor om meer traditionele, maar commercieel minder aantrekkelijke wijnen te produceren, zoals de Recioto. Dit doen ze om de traditie in stand te houden en de terroirs van Valpolicella te laten proeven door hun klanten.
Het familiebedrijf is altijd open voor bezoekers, zowel particulieren als bedrijven. Als je ooit in de buurt bent, kun je altijd langsgaan voor een proeverij en een mooi verhaal, geleid door de broers