Normaal bieden we voorverkopen voor nieuwe wijnen in ons assortiment met een mooie korting. Nu een keer niet. De korting die je normaal ontvangt op onze nieuwe wijnen uit Moldavië, geven we ditmaal aan een goed doel; Frigider Comunitar (=gemeenschappelijke ijskast). 20% van de verkoopprijs van elke fles die jij koopt gaat naar Frigider Comunitar, tot aan de kerst van 2021, om deze nieuwe stichting een duwtje in de rug te geen. 

Frigider Comunitar is een initiatief van Cristina Spinu. In Moldavië bestond nog geen landelijke voedselbank en Cristina heeft het op zich genomen om dat te gaan opzetten. Cristina verzorgt met haar stichting maaltijden en voedselpakketten voor de allerarmsten van Moldavië. Ze bedient daarbij 4 doelgroepen: ouderen, gezinnen, alleenstaande ouders en daklozen. Dat doet ze meest in de meer landelijke regio's van Moldavië, waar ondersteuning van kwetsbare groepen logistiek een stuk lastiger is. 

Is Moldavië zo arm dan? Dit zijn toch best wel dure en chique wijnen?

Ja, Moldavië is het armste land van Europa als je kijkt naar BNP per hoofd van de bevolking (zo'n 1900 euro per jaar). Het land heeft harde economische klappen moeten verwerken na de Tweede Wereldoorlog, nadat het onafhankelijk werd van Sovjetunie in de jaren '90, maar ook in 2006 en 2013 toen Rusland exportrestricties instelde nadat Moldavië nieuwe handelsverdragen sloot met de Europese Unie. Die nieuwe handelsverdragen waren juist bedoeld om op te krabbelen na de Val van de Muur en nieuwe markten te openen. Rusland zag dat strategisch toch ander. Rusland is traditioneel een veel grotere exportpartner dan de EU en de handelsrestricties deden dan ook pijn. Sinds 2013 gaat het wel langzaam beter. De werkloosheid is relatief laag en bestuurlijk/politiek is Moldavië veel stabieler geworden. Wijn is een enorm belangrijke industrie in Moldavië, die goed is voor zo'n 20% van de werkgelegenheid. Dubbel fantastisch dus! Met het drinken van het beste wat Moldavië te bieden heeft help je de Moldavische economie, maar ook de allerarmsten die direct niet zoveel te maken hebben met deze premium wijn.

Wat gebeurt er dan met onze bijdrage?

Op de Instagram van Frigider Communitar of de website van Frigider Communitar kun je precies zien wat Cristina met het geld doet tot en met kassabonnetjes aan toe. Dat is voor ons ook de reden om samen te werken met Frigider Communitar. Omdat het geld zo direct ten goede komt aan het werk "in het veld" in Moldavië. Cristina kookt maaltijden voor groepen, deelt voedselpakketten uit, werkt samen met producenten die producten aan haar sponsoren en organiseert activiteiten voor kinderen, zoals picknicks, verjaardagsvieringen, uitstapjes en feestjes.  

 

Hoe werkt dat dan met de voorverkoop van die wijnen?

Deze voorverkoop werkt net als alle andere voorverkopen. Je bestelt de wijn, het duurt wat langer (tot 8 weken na je aankoop) totdat de wijnen zijn bezorgd, daar staat een mooie korting tegenover. Of korting, die korting krijg je nu dus niet, maar die korting gaat naar Cristina en haar stichting. Uiteraard zijn wij vanuit bywynen straks transparant over het bedrag dat deze actie heeft opgeleverd. Twee flessen Chateau Cristi zijn bijvoorbeeld goed voor een voedselpakket voor 3 dagen voor één van de gezinnen die afhankelijk zijn van Cristina's hulp in Moldavië. En dat is misschien wel toffer dan een paar euro korting op een fles wijn!

 

Gaan jullie dan meer doen voor het goede doel?

Dit wordt de eerste keer dat we wijn verkopen combineren met geld inzamelen voor het goede doel. Als dit een goede manier is om geld op te halen voor een goed doel, gaan we daar zeker mee verder! Focus bij de verkoop van wijn in algemene zin ligt naar onze mening te veel op prijs en promotie, het is tof om nu te gaan leren of mensen ook bereid zijn deze korting niet te krijgen, maar het geld ten goede komt aan mensen of organisaties die die paar euro per fles nog beter kunnen gebruiken. Iets waar wij zelf nooit zo over nadenken als we een fles wijn kopen of een andere dagelijkse aankoop doen. Maar een % van de verkoopprijs kan een structurele donatiestroom creëren voor goede doelen en het zou heel gaaf zijn als dat hiermee lukt.